Home > Nieuwsberichten > Ledenreis VNO-NCW Midden 2017: Zuid-Afrika  

Ledenreis VNO-NCW Midden 2017: Zuid-Afrika

Van donderdag 2 november tot dinsdag 7 november hebben 38 leden van VNO-NCW Midden Zuid-Afrika bezocht. Ron van Gent en Jacco Vonhof, respectievelijk directeur en voorzitter VNO-NCW Midden, wilden gedurende deze reis graag hun ervaringen met u delen.


Dag 6, dinsdag 7 november
Dag beste lezers, back home. Na een rustige vlucht door de nacht, zijn we weer in het zonnige maar frisse Nederland aangekomen. Scheelt toch zeker 20 graden. Tijdens het slotdiner van gisteren in Camp Bay zaten er de nodige roodverbrande koppies! De laatste dag begon zogezegd relaxed met een vrij programma, waarna we in de middag een bedrijfsbezoek aan Eureka brachten, dank nog collega Tom voor de bemiddeling. Freddy en zijn familie runnen samen met een Nederlandse compagnon een druiven- en bloemenplantage. Het gaat om opgekweekte inheemse bloemen, die als gevolg van het microklimaat rondom Mount Pearl, daar sterk kunnen groeien. Een groot deel van de grote en bijzondere bloemen gaat naar Australië en China; heel vaak via de veiling in Aalsmeer; daar worden ze verhandeld maar het verschepen of inklaren op het vliegtuig gebeurt in Zuid-Afrika zelf. De rit in de truck de Pearl was nogal avontuurlijk en kostte Frank van Klink helaas z’n petje uit Rome, vanwege aantrekkende zeewind. Nuchter als Frank is, constateerde hij dat er niets anders op zit dan toch weer even naar Rome te gaan. Tijdens het diner en de busrit naar het vliegveld, hebben we met mooie en warme woorden afscheid genomen van onze reisleiding en gids Mariska. We hebben haar bedankt voor haar onbevangenheid, openhartigheid en enthousiasme. Dat maakte haar zichtbaar emotioneel. Peter Swager beet met lovende woorden het spits af en nodigde ons allen uit voor een reünie bij Foreco in Dalfsen op 16 december. Dan smeden we onze plannen voor volgend jaar! We pakken de draad weer op, de mail wordt gechecked en de agenda neemt het vanaf hier weer over. Ick sij blij en ons heef geniet!!!
Bekijk hier de foto's van de laatste dag.


Dag 5, maandag 6 november: deel 2
Dag beste lezers, time flies when you are having fun. De laatste dag alweer van een intensieve en verrassende reis. Zelfs de leden die hier al vaker zijn geweest, geven aan toch weer nieuwe facetten van het land te hebben ontdekt en zien het land met kleine stapjes vooruit gaan. Er moet hier ook nog zoveel gebeuren en er liggen zeker kansen. Momenteel heeft het land een (drink-)water tekort. Grotendeels veroorzaakt door gebrekkige waterzuivering en management. Het vele regenwater in Cape Town loopt zo de zee in. Daar weten sommige van onze leden wel raad mee. Er wordt veel geïnvesteerd in renewable energy zoals zon,wind en warmte. Daar maken we ook bij ons thuis grote stappen in en met name in de Food, Agri-nutri en het Toerisme. Gister werden potentiële investeerders onder ons uitgedaagd mee te investeren in een groot toeristisch project; de eigenaar ontvangt nu al zo’n 200.000 bezoekers per jaar bij restaurant Gold en op de coöperatieve Vinyard, Rickety Bridge. Dat is maar liefst 10% van de jaarlijkse instroom van 2 miljoen bezoekers per jaar en verschaft zo’n 400 mensen werk; ook omdat ze heel bewust weigeren te veel te automatiseren en zo een kleine bijdrage leveren aan de daling van de werkloosheid. Terwijl ik u van enige informatie voorzie, zijn velen van ons de vrije ochtend avontuurlijk aan het besteden of gewoon wat aan het pakken of chillen. Vanmiddag staan Signal Hill, de berg naast de Tafelberg, een bedrijfsbezoek aan Eureka en na het diner, de reis naar het vliegveld op het programma. De terugvlucht zal met een kleinere groep zijn. Een groot deel van de leden koppelt er mooie trips aan vast. Naar Zimbabwe, Johannesburg en Transkei bijvoorbeeld. Eens kijken of we vanavond bij het diner al enige voorzetten voor volgend jaar kunnen ophalen. Tot nu toe zijn Japan en Iran al langsgekomen. Tot later.
Korte sfeerimpressie


Dag 5, maandag 6 november
Kent u het verhaal van de Tafelberg? Wij in ieder geval nog niet. Ook gisterochtend wilde de berg ons niet ontvangen. Te veel wind en dan mogen de ‘kabelkarretjes’ of ‘heisbakkies’ zoals dat hier heet, niet omhoog. Het alternatieve programma bood een interessante inkijk in het andere of echte Zuid-Afrika. We hadden een ontmoeting in Langa, een van de Townships van Kaapstad. Er wonen zo’n 50.000 mensen in soms redelijke, maar veelal moeilijke omstandigheden. Deze Township geldt in Zuid-Afrika echter als een baken van hoop, omdat jonge ondernemers toeristen en groepen, zoals de onze, rondleiden en kennis laten maken met hun wereld en die van de medebewoners, ze zetten bedrijven op, steunen beginnende kunstenaars en proberen zo de levensomstandigheden te verbeteren. Na een short koffie/cake break op een schilderachtig Wijngoed Allez Bleu, ooit een kerkje, een korte winkel stop in Franshoek, opgericht door gevluchte Hugenoten, volgde een picknick-lunch onder grote eikenbomen in het gezelschap van grote families op een zondags uitje. Prachtige sfeer en heerlijke, eerlijke lokale producten. Op weg naar de Braai bij de Middelvlei Boerderij, heeft de uitbater van het restaurant Gold (van de eerste dag) nog eens zijn concept uitgelegd: mensen een kans geven uit alle windstreken in Afrika, ze een vak leren en onderdak bieden. Een vorm van social Entrepreneurship dat blanken en gekleurde mensen dichter bij elkaar kan brengen en Zuid-Afrika verder!
Een mooie impressie van deze dag.


Dag 4, zondag 5 november

Goeiemogge, onze gids Mariska, een levendig type uit Pretoria, probeert ons phonetisch op weg te helpen met het Sud Afrikaans. Deze vrouw heeft geen uit-knop. In Zuid-Afrika spreken ze zo’n 11 talen en Mariska vertelde ons dat ze Nederlands wilde leren en dat deed door vroeger met haar moeder rapper Polska en Marco Borsato te draaien. Als bewijs rapt ze ‘de wasmachine van moeder’ en ‘vandaag is rood ‘ vlekkeloos aan elkaar. Ze heeft zo’n aanstekelijk enthousiasme dat Tatjana Bieze spontaan een aantal Duitse liedjes uit haar jeugd inzet. Deze reis krijgt iets van een talentenjacht of The Voice. Vertelde ik u gisteren nog hoopvol dat we de Tafelberg zouden gaan halen; niet dus. Te lange wachttijd in een zomers weekend met korting voor de locals. De kaarten zijn 7 dagen geldig; maandag wellicht tijdens het vrije deel. De reisleiding heeft voor vanochtend het programma opnieuw omgegooid. We gaan naar een Town Ship waar een sociaal betrokken ondernemer jongeren een kans geeft en ze tevens de kneepjes van ondernemerschap bijbrengt. Een land met toch nog steeds ca 26% werkloosheid, heeft jonge ondernemers nodig. Ik zal hier later meer over vertellen. Goede zondag! 


Dag 3, zaterdag 4 november
Dag beste lezers, zo veel te zien zo veel te doen! Het leuke van deze reis is dat het programma een richtlijn is, maar net zo makkelijk worden er zaken geschrapt en verrassingen toegevoegd. Dat is de dynamiek van dit jonge land dat vol vertrouwen en met veel energie aan haar toekomst werkt. Het lijkt wel een motto van een kabinet...
Kaap de Goede Hoop, ofwel Spes Bona, stond vanochtend op het programma; daar waar de Atlantische en Indische Oceaan elkaar treffen. Een fikse wandeling naar de light house met als beloning een fantastisch uitzicht; zowel witte Dolfijnen als Walvissen gespot. Een visrijke lunch genoten tussen de pinguins. Het weer is inmiddels zomers, korte broeken en korte mouwen. Nu op weg naar de Tafelberg. Vandaag gaat het lukken!
We houden u op de hoogte.
Klik hier voor een impressie van deze mooie dag.Dag 2, vrijdag 3 november: vervolg

Dag dames en heren; Het volgende gebeurt: De vereniging biedt de leden een night cap aan en de discussies branden los. "Ron wat doen we aan die oprukkende Chinezen; ze hebben hier ook al 50% van de grond in de haven". Maar ook "wat een prachtige dynamiek en energie in een land dat z’n apartheid overwint en als jonge democratie wil gaan voor 'the best'". Het leeft en vibreert als alle andere ‘jonge‘ economieën als Vietnam en Zuid-Korea. SANEC (Southern African Netherlands Chamber of Commerce), bemiddelingsbureau voor bedrijven, organisaties en ondernemers die zaken doen of willen gaan doen tussen Nederland, Zuid-Afrika en de omliggende regio's, heeft ons vandaag helaas niet kunnen ontvangen. Maar als alternatief hebben we dankbaar gebruik gemaakt van Wesgro; het one stop shopping investeringsplan van de West Kaap. In de avond en vroege nacht zijn we ondergedompeld in traditionele zang, dans, trommel en gezichtsbeschilderingstradities. Wij vonden het gastvrij, verrassend en soms ook verwarrend. De Duitse productie ploeg van de ARD was dat met ons eens. Volg die zenders! Het restaurant waar we aten, was een project in het kader van support the Town ships and Let’s Educate; projecten om zoveel mogelijk mensen te laten participeren. Ze praten hier niet over een Quotum met een werkloosheidspercentage van 26%. Uw correspondent groet u.
Klik hier voor de foto's.


Dag 2, vrijdag 3 november
Beste Lezer, vanochtend in een lenteachtig regentje zijn we begonnen aan het eerste dagprogramma. Een wandeling door de binnenstad, tussenstop in de Islam-wijk met een home made cakeje met veel gember, een bezoek aan de kerk waar Desmond Tutu used to preach en een lunch in het centrale park dat het Parlementsgebouw herbergt, evenals bomen en planten uit de hele wereld. De reisleiding heeft op elke hoek wel een verrassing. Zo hebben we al gestreetdanced, op de bongo’s gespeeld en eekhoorns gevoerd. Maar tevens veel koloniale, ook VOC, geschiedenis en ‘historisch belangrijke plekken’. Dat alles onder zeer enthousiaste begeleiding van een prachtig sud Afrikaans sprekende gids.
Voor een impressie, bekijk hier de foto's van deze dag.


Dag 1, donderdag 2 november: aankomst
Goedenmorgen Nederland; Veilig geland na een reis van ca 11 uur in een 777-300. Een mooi nieuw vliegtuig en een solide en 'cool and collected’ crew. Het was een rustgevende aankomst op vliegveld Cape Town, vergeleken met de hectiek in de morgen op Schiphol. Als dat een van onze Main Ports moet blijven, dient er toch echt geïnvesteerd te worden. En u gelooft het niet, maar de kerstbomen staan hier al. Wij werden van harte verwelkomd door onze host Andrea met als presentje voor de vrouwen een traditionele vruchtbaarheidsketting en voor de mannen een koningshoed.
     

Dag 1, donderdag 2 november: vertrek
Dag beste lezers, de kop is er af. We are airborn. Verwachtingsvol en in een goede stemming zijn we nagenoeg compleet op pad gegaan vanochtend. Voor sommigen een plezierig weerzien, anderen komen het reisgezelschap vernieuwen en versterken. Mijn collega Marsha en ik waren deze week in Doorwerth om de Middelpunt Midwinterwandeling voor te bereiden. Het belooft weer een mooie editie te worden. Toeval bestaat niet, dus toen we het over de maaltijd kregen, werd ons een Braai aanbevolen omdat de kok uit Zuid-Afrika kwam. Hij heeft ons nog enkele waardevolle tips aan de hand gedaan en het bracht me alvast in de stemming. We melden ons weer vanuit Kaapstad.


Gemaakt om 1-11-2017 9:06  door mz 
Laatst gewijzigd op 8-11-2017 11:37  door mz