Baankansen voor mbo’ers onveranderd gunstig

Het aantal mbo-vacatures stijgt nog altijd en het aantal jongeren met een WW-uitkering neemt steeds verder af. Dat blijkt uit de nieuwe Basiscijfers Jeugd die UWV en SBB vandaag publiceren.

In de periode van januari tot en met juni 2018 ontstonden ruim 278.000 vacatures op mbo-niveau. Dit is een stijging van ruim 8% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De stijging geldt voor vrijwel alle beroepsgroepen. De grootste stijging is te zien in de sectoren retail, technische installaties en systemen, en transport en logistiek.  Regionaal ontstaan de meeste vacatures in Groot-Amsterdam, gevolgd door Midden-Utrecht en Rijnmond. In Gorinchem en Drenthe ontstaan de minste vacatures.

De instroom van het aantal WW-uitkeringen onder jongeren tot 27 jaar, is in de eerste acht maanden van 2018 met 21 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. In de sectoren onderwijs, detailhandel, financiële & zakelijke dienstverlening en gezondheidszorg is de afname het grootst. In alle regio’s zien we afname van de WW-instroom. Vooral in de Achterhoek, Rivierenland, Stedendriehoek en Noordwest Veluwe. Daar neemt het aantal jongeren dat een WW-uitkering aanvraagt met een derde af.

 

Klik hier om naar het persbericht te gaan.
Bekijk het dashboard van de Basiscijfers Jeugd.