Brexit-nieuws

20-12-2018 – VNO-NCW en MKB-Nederland zijn verheugd dat de Europese Commissie noodmaatregelen heeft aangekondigd om een aantal horrorscenario’s bij een no-deal Brexit te voorkomen. ‘Hiermee voorkomen ze in ieder geval het allergrootste onheil als er op 29 maart geen Brexit-deal is met de Britten,’ aldus de ondernemingsorganisaties.

Lucht- en vrachtverkeer niet op zijn kop

De Europese Commissie maakte gisteren 14 maatregelen bekend die er onder meer voor moeten zorgen dat een aantal basale financiële diensten door kunnen gaan als er toch geen akkoord wordt bereikt. Ook is dan geborgd dat het luchtverkeer niet volledig op zijn kop komt te staan, evenals het goederenverkeer in bijvoorbeeld de havens.

Hopen op ratificatie Brexit-akkoord

VNO-NCW en MKB-Nederland hopen dat het Brexit-akkoord – dat de regering van het VK en de andere 27 EU-lidstaten bereikten in november- komende maand wordt geratificeerd in het Verenigd Koninkrijk. ‘Dan zijn deze maatregelen ook niet nodig’, aldus de ondernemingsorganisaties.

Nog zorg over rechtenkwesties en dataopslag

Mocht ratificatie onverhoopt niet lukken, dan is het zaak dat de Europese Commissie en de lidstaten nagaan of niet nog meer noodmaatregelen nodig zijn, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. Zo hebben Nederlandse ondernemers ook grote zorgen over de opslag van data, kwekersrechten en de rechten van de visserijsector die dan allemaal in de knel komen.

De Brexit raakt mijn bedrijf niet. Of toch? Doe de Brexit Impact Scan.