Drie genomineerden Achterhoek Open Innovatieprijs 2019 bekend

De drie genomineerden van de Achterhoek Open Innovatieprijs 2019 zijn bekend. De finalisten zijn Convergence Industry uit Enschede, D2D Water Solutions uit Hardenberg en Hanskamp uit Doetinchem. Hun technologische innovaties zijn door een vakjury gekozen uit maar liefst 31 aanmeldingen vanuit heel Nederland en zelfs één vanuit Duitsland.

De exclusieve besloten finale van de Achterhoek Open Innovatieprijs is tijdens de Ondernemersavond op donderdag 14 maart in Het Innovatiecentrum in Ulft. De aanwezigen kiezen dan wie van de 3 genomineerden de winnaar wordt van de tweede editie. Voor de vakjury was het een uitdagende klus om uit de vele technologische innovaties de finalisten te bepalen. De jury was erg onder de indruk van het niveau van alle inzendingen.

Convergence Industry
Partners: Uppsala Genome Center (Zweden), Samplix Aps en Statens Serum Institut (Beiden Denemarken) en Micronit Microtechnologies (Enschede)

Convergence Industry is genomineerd. Dit Enschedese bedrijf ontwikkelde samen met 2 bedrijven en 2 onderzoeksinstellingen uit 3 landen met de technologie microfluidica een systeem dat DNA kan vangen in vloeistofdruppels van enkele picoliters groot. Zulke druppels worden toegepast voor DNA-sequencing, het in kaart brengen van genetische code opgeslagen in DNA. Het product is in 2018 op de markt gebracht en al 15 stuks zijn verkocht.

D2D Water Solutions
Partners: Wavin en Mijn Waterfabriek (beiden Hardenberg), Intewa (Duitsland), PB International (Zelhem), Schneider Electric (Frankrijk), Wetlantec (Ruinerwold) en Hogeschool Arnhem Nijmegen.

D2D Water Solutions is ook een finalist. Deze nieuwe onderneming uit Hardenberg innoveert met de waterzuiveringsunit Drop2Drink, die van regenwater veilig en betrouwbaar drinkwater maakt. Ultrafiltratie membranen zijn geschikt gemaakt voor deze toepassing. Drop2Drink is zelfreinigend en garandeert en bewaakt onder alle omstandigheden de drinkwaterkwaliteit. 5 honors studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen werkten mee aan een open en transparant businessmodel. De eerste order is van Staatsbosbeheer.

Hanskamp
Partners: IQue Digital Media Design (Emmer-Compascuum), Jadap International (Eibergen), MetalWork Pneumatic (Ede) en Locis Adviseurs (Varsseveld)

Het Doetinchemse Hanskamp is eveneens genomineerd. Met partners wordt gewerkt aan CowToilet, een revolutionair systeem dat het ammoniakprobleem in de melkveesector kan oplossen. De innovatie moet ervoor zorgen dat de urine van de koe separaat wordt opgevangen van de vaste mest, zodat minder ammoniak wordt gevormd. De techniek RFID gaat herkennen welk dier voor het CowToilet staat en door ultrasoon kan de koehoogte en rugkromming worden gedetecteerd. Het zelflerende CowToilet komt media 2020 op de markt.

Achterhoek Open Innovatieprijs 2019
De Achterhoek Open Innovatieprijs is een open landelijke competitie. Iedere ondernemer uit elke branche die technologisch innoveert kon meedoen aan deze tweede editie. De winnaar verdient behalve een speciaal ontworpen trofee ‘duurzame’ prijzen. Een geldprijs van 5.000 euro, mediabudget à 1.500 euro en invloedrijke netwerkdiners gaan de technologische innovatie verder brengen.

Contact
Wilma Elbertsen, regiomanager VNO-NCW Achterhoek, telnr. 06-21170437