Duits-Nederlandse samenwerking; niet praten maar doen!

Zaterdag 22 september heeft op het Berufskolleg Bocholt-West de tweede editie van de Deutsch-Niederländische Techniktag Bocholt plaatsgevonden. Bijna 3000 Duitse én Nederlandse bezoekers  hebben kennis kunnen maken met veertig technische werkgevers.

Zo waren zowel de Duitse als Nederlandse brandweer zij aan zij aanwezig, net als Siemens, de Nederlandse Kaak groep en het Duitse VKF Renzel. Bezoekers konden kennis maken met de technische én technologische processen die plaatsvinden bij de deelnemende bedrijven. Met de goede economische situatie zijn zowel Duitse als Nederlandse werkgevers op zoek naar goed opgeleid personeel. Om deze reden laten de werkgevers graag zien welke internationale kansen zij bieden voor de jeugd.

Grensoverschrijdend samenwerken
Uit de praktijk blijkt echter dat het niet altijd vanzelfsprekend is dat mensen ook over de grens samenwerken, de erkenning van diploma’s stuit met regelmaat op verschillende eisen en mensen zullen de taal én cultuur moeten kennen. Hierin is de Techniktag een mooi eerste middel; in de praktijk blijkt dat jongeren namelijk totaal geen problemen hebben met de andere taal én cultuur.

Het organiseren van de Techniktag vindt plaats in een breed samenwerkingsverband; de werkgroep heeft afgelopen jaar intensief samengewerkt waarbij het POA Achterhoek, het Internationaal Netwerkbureau, de Wirtschaftsforderung, het Berufskolleg, AT Techniekopleidingen en het Schaersvoorde met VNO-NCW Midden samenwerken.

Voor de aankomende jaren roepen wij alle partijen op om zoveel mogelijk te doen, en zo min mogelijk nieuw aanvullend beleid te schrijven. Sluit aan bij de succesvolle initiatieven die er zijn en bouw deze met elkaar verder uit!

Contact
Pieter de Boer, VNO-NCW Midden, telnr. 06-53786919

Burgemeester Stapelkamp en Bocholts Erster Stadtrad Thomas Warschki