Een indrukwekkend bezoek bij CB in Culemborg

In een van de drukste periodes van het jaar werden wij op 27 november jl. gastvrij ontvangen door CB. Wat een indrukwekkend bedrijf met een mooie ontstaansgeschiedenis in 1871 in Amsterdam als logistieke oplossing voor uitgeverij en boekverkoper met circa 35 mensen in dienst! In 1973 verhuist het bedrijf toen nog met de naam Centraal Boekhuis naar Culemborg vanwege de centrale ligging, goed ontsloten door wegen en een gemeente die voor de werknemers woonruimte regelde. Tegenwoordig werken er 600 medewerkers en in piektijden nog eens 300 uitzendkrachten en ligt er een duizelingwekkend aantal van 45 miljoen boeken opgeslagen in magazijnen zó hoog dat ze lijken te reiken tot aan de hemel.

Print on demand
In samenwerking met Printforce wordt Print on demand geboden, zodat boeken ook zonder voorraad altijd beschikbaar zijn en pas worden geproduceerd op het moment dat het wordt besteld. En dat is nog niet alles, want sinds 2012 is CB ook actief in de healthcare met logistiek op maat voor zorginstelling en cliënt.

Werken in 2030
De bezoekers waren zichtbaar onder de indruk. En het thema ‘werken in 2030’ maakte de tongen los, want wat staat ons nu te doen om toekomstige schaarste op de arbeidsmarkt te voorkomen en wat staat ons te wachten met de steeds sneller gaande technologische ontwikkelingen als robotisering en AI? De verwachting is dat 40-50% van taken in bestaande functies gaat veranderen en hoe manage je de doorstroom van oude naar nieuwe beroepen? Het is een razend interessant onderwerp dat de gemoederen ook tijdens de afsluitende borrel bezighield waardoor iedereen positief geprikkeld huiswaarts keerde.