GGD en bedrijfsleven werken samen aan vitale medewerkers

Hiske Blom van GGD Gelderland-Zuid in gesprek met Hans van Zuijdam, directievoorzitter van Rabobank West Betuwe en voorzitter VNO-NCW Rivierenland.

Vitale medewerkers zijn goud waard
“Vitale medewerkers zijn minder vaak ziek, presteren beter en onderhouden betere relaties met klanten”, aldus Hans van Zuijdam. Als werkgever stimuleert hij dat medewerkers voldoende bewegen, gezond eten, goed met elkaar omgaan en zich blijven ontwikkelen. Ook GGD Gelderland Zuid maakt zich hard voor de gezondheid van de mensen in de regio Rivierenland. Mensen die hier wonen, werken er immers ook vaak. GGD en het bedrijfsleven hebben een zelfde belang; een vitale bevolking, die deelneemt aan de arbeidsmarkt en meedoet in de maatschappij. Hans van Zuijdam: “Het zou mooi zijn als we hierin meer samenwerken en van elkaar leren. Zeker nu de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt, zijn fitte medewerkers die met plezier bij je bedrijf werken goud waard.”

Investeren in vitale medewerkers
Hans van Zuijdam vertelt hoe ze bij de Rabobank investeren in vitale medewerkers. “De landgoedwinkel levert twee keer per week fruit op ons kantoor en onze medewerkers nemen het gretig af. Bij vitaliteit hoort ook hoe je met elkaar omgaat, een open sfeer en persoonlijke ontwikkeling. Daar zetten we op in. Daarnaast stimuleren we bewegen  tijdens het werk, bijvoorbeeld door fietswerkplekken; bureaus waar je al fietsend achter kunt werken en wandelend overleggen in plaats van in een vergaderzaal. Ook voor bewustwording onder het personeel is aandacht, bijvoorbeeld door stappentellers uit te delen”. In het kader van goed voorbeeld doet goed volgen is van Zuijdam zelf ook zeer actief; “Ik loop overdag regelmatig een uurtje hard. Na dit uurtje en een snelle douche werk ik weer verder. Ik merk dat ik daarna met een andere mindset tegen zaken aankijk dan daarvoor. Ook zie je vaak een team van Rabo renners deelnemen aan hardloopwedstrijden in de regio. Leuk om samen hard te lopen en actief bezig te zijn.”

Uitblinken in fruitproductie, maar niet in consumptie
Uit cijfers van GGD Gelderland Zuid blijkt dat de gezondheid van de inwoners uit Rivierenland beter kan. In Rivierenland hebben meer mensen overgewicht dan in de aangrenzende regio Nijmegen en er wordt weinig fruit gegeten. Dit terwijl Rivierenland een prachtig gebied is met een mooie buitenruimte waar het fruit letterlijk aan de bomen hangt. De GGD zet zich, onder andere door de inzet van gezonde school adviseurs en gezondheidsmakelaars in voor gezondere inwoners. De GGD is dan ook erg blij met organisaties zoals de Rabobank die hun medewerkers stimuleren om gezond te leven.

Investeren in deze regio is nodig
Uit onderzoek blijkt dat het voor werkgevers loont om de gezondheid van medewerkers te stimuleren. Werknemers met overgewicht hebben een 16% hogere kans op arbeidsongeschiktheid. Onder obese werknemers is die kans zelfs 53% hoger (Burdorf 2016). Als voorzitter van VNO/NCW en vanuit Rabobank West Betuwe wil van Zuijdam zich graag samen met andere bedrijven inzetten om de gezondheid van de inwoners te verbeteren. Een initiatief zoals SamenWel! kan de aanpak van bedrijven versterken. Met dit online platform stimuleren Bibliotheek Rivierenland, GGD en Ziekenhuis Rivierenland mensen om samen leuke dingen te doen en gezond te leven. Via filmpjes krijgt de bezoeker een overzicht van sociale activiteiten bij hem in de buurt.

Samen stappen zetten en van elkaar leren
Van Zuijdam merkt dat er in de regio steeds meer bedrijven inzetten op vitaliteit en gezondheid. Hij juicht dit van harte toe en roept bedrijven die inzetten op gezonde werknemers op om hun successen en ervaringen met elkaar te delen. ”Laten we er samen met partners als de GGD en Bibliotheek Rivierenland voor zorgen dat gezondheid op de werkvloer een onderwerp van gesprek wordt! Niet alleen voor het maatschappelijk belang, maar ook omdat vitale en productieve mensen de komende jaren hard nodig zijn om de business draaiende te houden’, aldus Hans.

10 tips over duurzame gedragsverandering op het werk

www.samenwel.nl; Bibliotheek Rivierenland, GGD Gelderland-Zuid en het Ziekenhuis Rivierenland bieden via deze site een platform voor inwoners voor sociale activiteiten op het gebied van samen eten, bewegen en ontspannen.

Rivierenland Gezond Gewicht:  GGD Gelderland Zuid zet met regionale en lokale activiteiten in op gezonde leefstijl van inwoners.