’Grootste circulaire regio van Nederland in de maak’
- Eerbeekse papierindustrie heeft wereldprimeur met hergebruik 1,7 miljoen m3 afvalwater
- Koploperregio’s en branches willen meer van dit soort projecten versneld van de grond trekken en presenteert Regiodeal
- Plannen gepresenteerd aan Staatssecretaris bij opening ‘Duurzaam Water Eerbeek’
Op maandag 2 juli werd het project ‘Duurzaam Water Eerbeek’ officieel afgetrapt in aanwezigheid van staatssecretaris Van Veldhoven. Dit project zorgt ervoor zorgt dat de Eerbeekse papierindustrie het afvalwater volledig hergebruikt. De door de papierindustrie zelf ontwikkelde technologie hiervoor is een wereldprimeur. Met de nieuwe techniek kan in totaal 1,7 miljoen m3 afvalwater worden hergebruikt. Door biogas terug te leiden naar de eigen warmtekrachtinstallatie wordt ook nog eens 3,6 miljoen m3 aardgas-equivalenten bespaard. Dit is evenveel als het jaarlijkse verbruik van 2.500 huishoudens. Om veel meer van dit soort projecten van de grond te krijgen in de Provincies Friesland, Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant presenteerde een collectief van meer dan 25 private en publieke organisaties een Regiodeal aan staatssecretaris Van Veldhoven. Doel is om te zorgen voor o.a. 40% CO2-reductie bij meer dan 100 bedrijven en bijvoorbeeld 20% minder verbruik van primaire grondstoffen. De projecten moeten daarnaast het huishoudelijk afval in deze provincies verminderen tot minder dan 80 kilo per inwoner.
Regiodeal voor meer hergebruik en CO2-reductie
Met de Regiodeal die de staatssecretaris kreeg overhandigd willen de betrokken partijen verder doorpakken op het Eerbeekse succes en honderden projecten in de verschillende provincies, zoals het Nationaal Testcentrum Kunstoffen en Fieldlabs, verder versnellen. Financiering gebeurt door bedrijven, banken, provincies en daarnaast wordt met de Regiodeal gevraagd om een stuk financiering vanuit de regio-enveloppe van het Kabinet. Ook zijn alle partijen verheugd dat drie grote banken nu ook hun ‘Circular Economy Finance Guidelines’ in Eerbeek lanceerden waarmee verschillende van de circulaire projecten waarschijnlijk kunnen worden ondersteund.
Yousef Yousef, voorzitter van het Groene Groeiers netwerk van VNO-NCW: “Wij investeren met mensen en middelen in een transitie van onze economie, zodat welvaart en welzijn in onze regio’s behouden blijven voor de toekomst. Met steun van het Rijk voor onze plannen uit de Regio-enveloppe kunnen we veel zaken net dat laatste zetje geven om echt te kunnen starten. Om de verschillende projecten te ondersteunen werken VNO-NCW en MKB-Nederland ook aan een Versnellingshuis dat het tempo van veel projecten en bedrijven verder moet gaan versnellen en zoveel mogelijk privaat gedragen maakt.”
Speciale aandacht voor familiebedrijven en circulair inkopen
Omdat er in de regio’s veel familiebedrijven zijn, waarbij continuïteit een belangrijk aandachtspunt is, willen de regio’s hier in de Regiodeal extra aandacht aan geven in alle projecten. Dit houdt onder andere in dat de komende jaren geïnvesteerd wordt in zowel de samenwerkingsprogramma’s als projecten die nodig zijn om de marktvraag in de circulaire economie te ontwikkelen. De regio’s investeren flink in circulair inkopen.
Nieuwe waarde-creatie in circulaire economie
In de Regiodeal maken de organisaties met individuele bedrijven werk van het verduurzamen van hun businessmodel. Van verbruik naar gebruik en met minimale afwenteling op toekomstige generaties. De 25 partners willen daarvoor als eerste regio in Europa zorgen dat zoveel mogelijk organisaties financiële en niet-financiële prestaties verbinden volgens de wereldwijde standaard die is opgesteld door de International Integrated Reporting Council.
Contactpersoon
Christian Lorist, programmamanager CIRCLES en regiomanager VNO-NCW Midden
06-51555021