Fotograaf: Peter Lous

“Je kunt het ook gewoon doen”

Een van de bijzondere voordelen van het lidmaatschap van VNO-NCW Midden is het kunnen en mogen binnenkijken bij ondernemers. Op 4 oktober jl. was dat bij Cor Rijken Verpakkingen, producent van zakken om allerhande producten in te verpakken.

Een bevlogen ondernemer met een bedrijf dat diepte- en hoogtepunten kent. Maar vooral een bedrijf waar sociaal ondernemen hoog in het vaandel staat. Waar de helft van de medewerkers een ‘diversiteit in talent’ heeft en dat bovenal laat zien dat sociaal ondernemen geen zielig verhaal is, maar een uitstekende manier om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt goed te integreren in een solide en winstgevende onderneming. Niet voor niets dat Cor Rijken Verpakkingen genomineerd is in de categorie ‘Industrie en Technologie’ voor de Apeldoornse Business Awards.

De uitgebreide rondleiding over de productievloer en de toelichting van de eigenaar Cor Rijken  spreken boekdelen. Daar werken mensen die trots zijn op hun werk, die zelf geen onderscheid maken, die elkaar respecteren om het talent waar zij over beschikken. Dat wil niet zeggen dat het altijd eenvoudig is geweest. De omschakeling was niet in een dag geregeld, maar voor de echte ondernemer is dat geen reden om het niet te doen. Zoals Cor het zelf zegt: ‘je kunt er heel lang over praten; je kunt het ook gewoon doen’.

Op 6 november aanstaande volgt het bedrijfsbezoek bij Futurumshop. Deze bijeenkomst staat onder meer in het teken van e-commerce. Dit bedrijf kent eveneens een heel bijzondere ondernemer, Harmen van der Meulen. Een ondernemer die mijn denken al flink op zijn kop heeft gezet met slechts één opmerking.

Tot slot: zoals beloofd hierbij (volg de link) ook het beleidsplan op niet 1, maar 2 bladzijden. Mooie opmaak kost meer ruimte dan platte tekst.

Rijn Platteel
voorzitter VNO-NCW Stedendriehoek