Prinses Máxima Centrum zet haar deuren open voor leden VNO-NCW provincie Utrecht

Op 31 oktober 2018 waren leden van VNO-NCW provincie Utrecht te gast bij een wel heel bijzondere organisatie, namelijk het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. De leden kregen een kijkje achter de schermen bij het gloednieuwe centrum van deze innovatieve organisatie.

Het Prinses Máxima Centrum is volledig gespecialiseerd in kinderoncologie. In het centrum is alle hoog complexe zorg en alle research gebundeld. Met maar één missie: ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven. Het Prinses Máxima Centrum stelt in alles kinderen en gezinnen centraal; niet alleen in de behandeling en bejegening, maar ook het gebouw en de bijzondere voorzieningen zijn volledig gericht op kinderen en gezinnen.

“We gaan verder dan anderen ooit gegaan zijn en we doen dat met hart en ziel”, dat is de missie van het Prinses Máxima Centrum vertelt Diana Monissen, Voorzitter Raad van Bestuur.  Op 5 juni 2018 is het centrum officieel door Koningin Máxima geopend: een plek waar zorg, onderzoek en het opleiden van mensen samen komt in één smeltkroes. De visie die ze hebben neergezet komt terug in allerlei facetten van de organisatie. Niet alleen heeft het gebouw het hoogste energielabel, maar kijken ze ook naar andere aspecten, zoals de vitaliteit van hun medewerkers, sociaal ondernemen, gezonde voeding voor de patiënten én de speciale kinder-ouder kamers.

Voor, met en door kinderen en ouders
Bij het tot stand komen van dit centrum zijn de kinderen en ouders voortdurend betrokken. De ervaringen en kaders van ouders zijn al in een pril stadium meegenomen in het proces, bijvoorbeeld in ontwerpsessies. De KinderAdviesRaad geeft advies over de beste zorg voor de kinderen en ouders. “Zij hebben onder andere besloten welke uniforms de medewerkers van het centrum dragen”, vertelt een van de verpleegkundige tijdens de rondleiding. Alle verpleegkundigen dragen bijvoorbeeld outfits met een blauwe achterkant zodat een kind in één opzicht kan zien wie hij of zij aan kan spreken.

Samenwerken
Het Prinses Máxima Centrum richt haar blik ook naar buiten. Ze werken samen met het UMC Utrecht en het Wilhelmina Kinderziekenhuis, zodat ze hun patiënten de beste zorg kunnen bieden door bijvoorbeeld cardiologische expertise van het UMC in te zetten. Daarnaast richten ze zich op het aantrekken van internationaal talent. Ook binnen de organisatie werken de afdelingen veel samen en zijn de lijntjes kort, blijkt onder andere uit de ontmoetingen tussen artsen en onderzoekers bij een gedeelde koffiehoek.

Opvallend tijdens het bezoek was de passie waarmee alle medewerkers van het centrum vol overtuiging werken aan het vervullen van de missie van het Prinses Máxima Centrum.

Mocht u een donatie willen doen aan de Prinses Máxima Centrum Foundation dan kan dat via: https://foundation.prinsesmaximacentrum.nl/nl

Contact
Helga Brenninkmeijer, regiomanager VNO-NCW provincie Utrecht, telnr. 06 – 113 517 45 of met Loes Brijker, junior regiomanager VNO-NCW provincie Utrecht, telnr. 06 – 512 797 75