Internationalisering

In alle provincies stimuleren en helpen we mkb-bedrijven in hun export-ambities. Samen met regionale partners stellen we concrete actie- en activiteitenagenda’s op voor ondernemers, we organiseren bijeenkomsten en jaarlijks een ledenreis naar buitenland. Dit jaar gaat de ondernemersreis naar Riga en Helsinki.

Go4Export Gelderland en Overijssel

Samen met 14 partners en de provincies Gelderland en Overijssel werkt GO4EXPORT aan het stimuleren van export voor het mkb in de regio.  VNO-NCW Midden is een van de partners binnen dit consortium. Door te exporteren kun je groeien. Toch vinden veel ondernemers een stap over de grens een lastige stap. Je begeeft je als ondernemer immers op een nieuwe markt en op onbekend terrein.

GO4EXPORT ondersteunt Gelderse en Overijsselse mkb ondernemers bij het zetten van de juiste stappen in het buitenland. De partners van GO4EXPORT bieden een breed pakket aan info, activiteiten en instrumenten om ondernemers te ondersteunen bij het vinden van nieuwe afzetmarkten.

Wat kunnen de samenwerkende partners van GO4EXPORT doen voor bedrijven?

  • Handelsmissies

Openen van deuren in bijvoorbeeld Duitsland, China en Canada, inclusief voor- en nazorg.

  • Exportvouchers en E-commerce vouchers

Exportvouchers van maximaal €10.000,- (co-financiering van 50%) om bijvoorbeeld een onderzoek naar exportmogelijkheden te financieren. Deze vouchers vallen binnen het programma De Groeiversneller en zijn alleen beschikbaar voor ondernemers in Gelderland.

E-commerce vouchers om online activiteiten in het buitenland te versterken. Met deze voucher maakt een gespecialiseerd en internationaal ervaren bureau een quickscan rond E-commercekansen bij ondernemen met het buitenland. Voor deze quickscan kunt u een voucher inzetten ter waarde van € 850 (hierbij is geen eigen bijdrage vereist). De E-commerce voucher is alleen beschikbaar voor ondernemers in Overijssel.

  • Kennis

Liaisonofficiers delen hun specifieke kennis op het gebied van Agro-Food en HTSM in Duitsland.

  • Regionale bijeenkomsten

GO4EXPORT is actief met evenementen en organiseert workshops over export gericht op een bepaald land of sector. Zie agenda op de website: https://go4export.nl/nl/g4e-agenda

  • Ondersteuning door studenten

In samenwerking met HAN University of Applied Science en Saxion helpt GO4EXPORT bij het vinden van studenten die u verder helpen met de oriëntatie in het buitenland.

Ook doorgroeien over de grens?
Wilt u ook doorgroeien over de grens? Neem dan contact op met Rob Oostermeijer, hoofd beleidszaken VNO-NCW Midden, telnr. 055 – 522 26 06 of via e-mail oostermeijer@vno-ncwmidden.nl.

www.go4export.nl

Duitsland

We zetten specifiek in op het beter ontsluiten van de Duitse markt. Door o.a. het organiseren van een speciale Industriedag Duitsland en voorbereidingen op beursbezoeken in Duitsland te faciliteren. Ook verbinden we talentvolle studenten aan ondernemingen uit de grensregio in Nederland en Duitsland via het Cross Border Talent-programma.

Jaarlijkse ledenreis naar buitenland

Jaarlijks organiseert VNO-NCW Midden een ledenreis naar een belangrijk exportland. Het bijzondere van de ledenreizen is dat we een zakelijk programma met interessante contacten en bedrijfsbezoeken combineren met ruimte voor ontspanning en culturele aspecten. Dat brengt deelnemers mooie gedeelde ervaringen én levert nieuwe business op.

Dit jaar gaat de reis naar Helsinki en Riga.

Brexit

VNO-NCW, MKB-Nederland en de Rijksoverheid bieden ondernemers praktische tips en tools om -ondanks alle onzekerheid- aan de gang te gaan met hun Brexit-voorbereiding. Ga naar hulpbijbrexit.nl of abonneer u op de nieuwsbrief van VNO-NCW.

Brexit-nieuwsbrief van Rijksoverheid, VNO-NCW en MKB-Nederland

Duitse studenten aan de slag voor Nederlandse bedrijven

Cross Border Talent is een project voor MKB-ondernemers uit alle branches die gevestigd zijn in de Euregio. Heeft u een strategisch vraagstuk dat gekoppeld is aan Duitsland (marktonderzoek, marktentree, een innovatieproject, enz.) en kunt u hierbij ondersteuning gebruiken van een Duitse student, dan is Cross Border Talent een uitgelezen kans voor u!

Lees meer over dit project.

VNO-NCW Midden is projectpartner van het INTERREG-project Cross Border Talent. Voor Nederland is Hogeschool Saxion betrokken.

Video's

Voorzitter en directeur over export

VNO-NCW Midden-voorzitter Jacco Vonhof en -directeur Ron van Gent gingen onder leiding van Laurens-Jan Stam van SayYeah Motion uitgebreid met elkaar in gesprek over uiteenlopende verenigingszaken. Bekijk en beluister wat de heren vertelden over export.

Meer informatie

Ledenreis Riga en Helsinki: Marsha Krosenbrink

Cross Border Talent-programma: Ron van Gent

Go4Export, Duitsland en andere internationaliseringsvragen: Rob Oostermeijer