VNO-NCW Midden blij met extra investeringen infrastructuur Oost-Nederland

Het bedrijfsleven heeft veel hinder van de filedruk op verschillende wegen in Oost-Nederland. De afgelopen periode heeft VNO-NCW Midden intensief gelobbyd om de doorstroming opĀ  N50, A28, A1/A30, A15 en de N35 te verbeteren. Vorige week is bekend geworden dat de minister extra wil investeren in deze wegen. VNO-NCW Midden is blij met deze besluiten.

Extra investeringen
De verbreding van de N50 tussen Kampen en Kampen Zuid is terug op de agenda. In 2019 wordt met een planstudie gestart. Het Rijk was eerst voornemens om de verbreding pas in 2023 te laten plaatsvinden. In 2018 gaat het Rijk samen met de regio een MIRT onderzoek uitvoeren om de knelpunten van de A28 Hoevelaken – Zwolle in kaart te brengen. Dit onderzoek is noodzakelijk om de gewenste verbreding te krijgen. Daarnaast komt er geld vrij om te zoeken naar een slim en duurzaam vervoersysteem. De A28 is een belangrijke corridor voor de verbinding tussen Randstad en Noordoost-Nederland. VNO-NCW Midden vraagt al een lange tijd aandacht voor de grote knelpunten op de A28.

De minister heeft aangegeven om de verkeersknelpunten bij het knooppunt A1/A30 versneld op te lossen. Het Rijk en de regio willen hier extra in investeren. Voor de ongelijkvloerse kruising bij Raalte is 12,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Ook wordt de doorstroming goederencorridor A15 nader onderzocht en is er budget voor Bankhoef aan de A50. Er wordt dan vooral gekeken naar oplossingen die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden.

ICE Amsterdam-Arnhem-Frankfurt
VNO-NCW Midden is verheugd dat niet alleen naar oplossingen is gekeken op de weg. Rijk en regio hebben afgesproken om de ICE Amsterdam-Arnhem-Frankfurt en de Berlijnlijn te verbeteren. Ze gaan in overleg met NS/DB en het Duitse ministerie. Dit om de reistijd en kwaliteit van de internationale verbindingen te optimaliseren.

We blijven lobbyen
Goede bereikbaarheid is essentieel om economisch interessant te blijven en om onnodige kosten voor het bedrijfsleven te voorkomen. De komende periode blijven we actief lobbyen om de bovenstaande en andere knelpunten in het gebied van VNO-NCW Midden onder de aandacht te brengen. Ook zullen we ons actief blijven inzetten om maatregelen te nemen die op korte termijn effect zullen hebben. Denk aan het toepassen van slimme mobiliteit, waardoor je de infrastructuur beter benut. Ook vinden we dat er naar innovaties per spoor en water gekeken moet worden. We zijn bijvoorbeeld warm voorstander van de hyperloop in Lelystad. We trekken hierin samen op met andere werkgeversorganisaties en lokale/regionale overheden.

Bekijk hier het item bij Omroep Gelderland, GLD Nieuws, 1 januari 2018

Contact
Herald Immink, regiomanager VNO-NCW Midden, telnr. 06-51279192