Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Ondernemers blij met verlenging en verbetering noodpakket 2

28-5-2020 – ‘Een dikke verdubbeling van de vergoeding voor vaste lasten, nadere afspraken over hoe bedrijven kunnen herstructureren en een verlenging van het noodpakket.’ Dat zijn de belangrijkste aanvullende afspraken die vakbonden, kabinet en ondernemingsorganisaties hebben gemaakt over het tweede noodpakket voor ondernemers. ‘Met de verlenging en de extra vergoeding voor vaste lasten kunnen we naar verwachting weer extra bedrijven en hun mensen helpen om door deze zware tijd te komen,’ aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

Een grote uitdaging

Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW: ‘We wilden een verlenging en verbetering van de loonkostenvergoeding voor ondernemers en dat is gelukt. De uitdaging wordt nu om voor na de zomer bij een langer aanhoudende crisis het herstelvermogen van Nederland nog centraler te stellen. Daarvoor liggen er nu een paar goede aanzetten en openingen, maar nog een grote uitdaging om die te concretiseren.’

Snel concreet worden

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: ‘Het tweede noodpakket was echt te mager waar het ging om de vaste lasten van bedrijven die verplicht zijn stilgelegd. Daardoor dreigden onnodig meer ontslagen en faillissementen. Met een ruime verdubbeling van de TVL-vergoeding komt er nu meer lucht voor een grotere groep ondernemers. Dat is winst voor heel veel mkb-bedrijven en het kabinet heeft hier snel geacteerd. Hiermee is alleen nog niet iedereen geholpen. Daarom is het goed dat het kabinet onderzoekt hoe het ondernemingen in kapitaalintensieve sectoren die forse omzetdervingen blijven doormaken kan ondersteunen richting een toekomstbestendig verdienmodel. Voor veel grotere mkb-bedrijven en familiebedrijven is het essentieel dat deze afspraak snel vet op de botten krijgt en concreet wordt.’

De belangrijkste extra afspraken voor ondernemers:

  • De vergoeding voor vaste lasten (TVL) is meer dan verdubbeld en gaat van 20.000 euro maximaal naar 50.000 euro maximaal.
  • Er komt extra ruimte voor grotere kapitaalintensieve mkb-bedrijven die hun bedrijfsvoering moeten aanpassen vanwege corona. Nader wordt onderzocht hoe dit kan en ondernemersorganisaties worden hier nauw bij betrokken.
  • De ‘ontslagboete’ uit de NOW 1.0 is er definitief af. Hiermee komt meer ruimte voor noodzakelijke herstructuring van bedrijven die gebruik maken van de loonkostenvergoeding (NOW). Ook zijn nadere afspraken gemaakt over het proces bij herstructureringen met meer dan 20 ontslagen.
  • Het steunpakket wordt met een maand verlengd tot 1 oktober.
  • Het kabinet en ondernemers- en werknemersorganisaties starten een gezamenlijk overleg over de crisismaatregelen die op de korte termijn eventueel kunnen worden genomen zoals rond scholing of deeltijd ww. Ook het toekomstig verdienvermogen, extra noodzakelijke investeringen daarvoor en noodzakelijke hervormingen staan op de agenda.

Wil je reageren op dit bericht of je ervaringen en knelpunten met regelingen melden? Mail ons via corona@vno-ncwmidden.nl.