Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Brief aan Staatssecretaris Van Rij: Thuiswerkende grenswerkers

Op 9 maart stuurden VNO-NCW Brabant Zeeland en de Limburgse Werkgevers Vereniging al een brief waarin de zorgen geuit werden over de situatie van thuiswerkende grenswerkers. Inmiddels zijn er door minister Karien van Gennip bilaterale afspraken gemaakt met onze buurlanden over sociale verzekeringen, waardoor veel administratie en onzekerheid voor werkgevers en grenswerkers wordt voorkomen. Helaas is dit voor het fiscale aspect nog niet het geval. Daarom sturen de vier regionale verenigingen van VNO-NCW opnieuw een brief om daar aandacht voor te vragen.

In deze brief wordt aangeven dat thuiswerken voor veel bedrijven onderdeeel is geworden van de bedrijfsvoering. In de provincies die grenzen aan onze buurlanden wonen veel van de medewerkers (net) over de grens. Met het vervallen van de tijdelijke afspraken met Belgiƫ en Duitsland (na COVID-19), zijn de oorspronkelijke afspraken weer van kracht: werkenemrs betalen loonbelasting in het land waarin zij arbeid verrrichten, en dat is bij thuiswerken dus in het woonland (Belgiƫ of Duitsland). Concreet betekent dit een grote administratieve druk voor werkgevers en levert het voor de werknemer een grote onzekerheid op.

Het ‘nieuwe werken’ vraagt om nieuwe regels. Daarom vragen wij in deze brief om een fiscaal gezien structurele oplossing die samenhangt met de sociale kaderregeling die ingaat op 1 juli 2023.

Bekijk hier de hele brief.