Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Column: Floreren in een dynamische arbeidsmarkt

Krapte op de arbeidsmarkt. We zagen hem al lang aankomen, door de vergrijzing en de ontgroening, maar nu is hij er en moeten veel werkgevers er mee dealen. Maar hoe?

Goed werkgeverschap

Goed werkgeverschap: wat is dat eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk? Goed werkgeverschap gaat vooral over de menselijke maat in de organisatie. Aandacht hebben voor elkaar, gelijkwaardigheid, gehoord worden en de mogelijkheden hebben om samen te werken aan een gemeenschappelijk doel. Maar het gaat ook over het uitdagen van medewerkers om zich te blijven ontwikkelen en soms om ze te helpen elders hun loopbaan voort te zetten. Het gaat over verantwoordelijkheid nemen voor elkaar en wederzijds begrip hebben. Uit ervaring weet ik dat dit vooral tijd en aandacht vraagt, ruimte voor het echte gesprek en niet direct allerlei financiële investeringen.

Waarom dat belangrijk is? Omdat je ontvangt wat je geeft: goed werknemerschap. En goed werknemerschap betaalt zich uit in werkhouding en loyaliteit, maar ook in positieve verhalen over jouw organisatie naar de buitenwereld. Steeds weer zie ik dat de werkgevers die eerlijk en netjes voor hun mensen zorgen, makkelijker aan goede medewerkers komen, ook in deze krappe arbeidsmarkt. Het zorgt ervoor dat de ‘achterdeur’ dicht blijft. Goed opgeleide medewerkers gaan niet zo maar lopen voor wat meer salaris. Dat roepen ze vaak wel, maar de werkelijkheid is bijna altijd anders. Wie zegt er nu tegen zijn werkgever: “ik voel mij niet gehoord” of “ik voel mij gepest” of “mijn kwaliteiten worden niet gezien”. Alle wetenschappelijke studies tonen aan dat salaris alleen een issue is als iemand werkelijk onderbetaald wordt.

Werkgevers geven het goede voorbeeld

Hoe doen andere werkgevers dit concreet? Luister eens naar het verhaal van directeur Simon de Luij van Bouwbedrijf Modderkolk die inzet op een duurzame relatie met medewerkers of lees lees hoe Peter Hobbelen dit doet bij Confed door aandacht voor de vitaliteit en het welbevinden van alle medewerkers.

Wil jij als werkgever eens sparren over goed werkgeverschap en de juiste strategie voor jouw bedrijf in deze steeds krapper wordende arbeidsmarkt? Dan kun je kosteloos gebruik maken van de regisseur van NLwerktaanwerk in jouw regio: Bel of mail mij voor een afspraak: Caroline Rijnbeek 06-12703910 / rijnbeek@vno-ncwmidden.nl.