Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Confed in Amersfoort heeft oog voor medewerkers

VNO-NCW Midden ontwikkelt samen met diverse partners veel mooie initiatieven die bijdragen aan een zo goed mogelijk werkende arbeidsmarkt. Een van die partners is Perspectief op Werk (PoW). Slimmer samenwerken om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen. Dat was, en is, kort gezegd de doelstelling van Perspectief op Werk. Confed in Amersfoort is een mooi voorbeeld van een organisatie die hier gehoor aan geeft en waar het draait om de medewerkers en sociaal ondernemen.

“Met korte lontjes schiet je hier niet veel op”

Een ondernemer die een boek schrijft met de titel “Stop met sociaal ondernemen”, terwijl in zijn eigen bedrijf de helft van het personeel uit een situatie met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ komt. Een ondernemer ook, die in deze tijden van arbeidsmarktkrapte weinig moeite heeft om nieuwe medewerkers aan te trekken én ze te behouden. Hoe zit dat? Wat maakt dit succesvolle bedrijf tot een aantrekkelijk werkgever?

We vragen het aan Peter Hobbelen, auteur van het boek en ceo van Confed, een hoogwaardig technisch bedrijf dat elektrotechnische producten en componenten ontwerpt, prototypes maakt en series produceert. Bij het bedrijf werken ca. 500 medewerkers vanuit vestigingen in Slowakije, Dordrecht en Amersfoort dagelijks aan productontwikkeling, prototype bouw, PCB assemblage, kabelboomassemblage en mechanische (eind)assemblage. “Dat wij geen capaciteitsprobleem hebben heeft alles te maken met onze bedrijfscultuur”, weet Hobbelen. “Bij ons gaat het om méér dan de aandeelhouders, wij hebben oog voor medewerkers. Dat spreekt jonge mensen aan. Hoogopgeleide professionals zijn op zoek naar betekenisvol werk en voelen zich aangetrokken tot Confed.”

Werk aanpassen aan mensen

Peter Hobbelen gaat helemaal ‘aan’ en vertelt gedreven als we vragen naar het hoe en wat van die bedrijfscultuur. Maar eerst even over het stempel ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’. “Een containerbegrip” haakt hij in. “Het gaat om mensen met heel diverse achtergronden: om statushouders, mensen met psychische problemen, een fysieke beperking, sociale achterstand. Dat betekent goed uitkristalliseren wie wat kan, het werk op verschillende niveaus inrichten en per opdracht de juiste inzet zoeken”. Confed heeft deze manier van werken tot specialiteit verheven, zonder op productiviteit in te leveren.

Positieve effecten

De effecten van deze manier van werken zijn elke dag voelbaar. “We hebben hier aandacht voor elkaar, er is grote betrokkenheid onderling. Met korte lontjes schiet je niet veel op. Als iemand niet goed in z’n vel zit, merken we dat op en gaan we in gesprek in plaats van wachten op een escalatie. De mens centraal stellen betaalt zich terug in loyale medewerkers, in rust in het bedrijf. Het ziekteverzuim is laag en er is nauwelijks verloop.” Hobbelen benadrukt: “Naar onze klanten toe zijn we gewoon de commerciële partner. Het feit dat zij blijven terugkomen zegt veel over onze kwaliteit en betrouwbaarheid.” Wat helpt is een langdurige relatie met gerenommeerde klanten als ASML, Quooker en Sunshower, realiseert Hobbelen zich. “Zij waarderen dat wij impact maken, zijn nieuwsgierig naar onze werkwijze. Maar pas op”, waarschuwt Hobbelen, “onze manier van werken is niet voor ieder bedrijf weggelegd. Onderschat niet de tijd en geduld die het bijvoorbeeld kost om mensen te begeleiden en bedrijfsprocessen goed in te richten. Dit doe je niet voor een interessant kostenplaatje met loonsubsidies, maar vanuit de overtuiging dat het effect van werken met deze doelgroep goed is voor het hele bedrijf.

Instroom vakkrachten

Maar ook Confed heeft met regelmaat vacatures. Hoe komen jullie aan nieuwe mensen? “De meeste sollicitaties komen binnen via onze eigen medewerkers. Betere reclame kun je niet hebben. Verder helpt het dat wij een breed netwerk hebben en de weg weten in alle regelingen en ondersteuning die beschikbaar zijn om kwetsbare mensen in dienst te nemen”, erkent Hobbelen. “Intercedenten van uitzendbureau, sociale diensten, UWV en het Werkgeversservicepunt komen regelmatig over de vloer. Zij kennen ons en weten welke mensen hier passen. Waar nodig maken we gebruik van jobcoaches, proefplaatsingen en loonkostensubsidies ter compensatie van mindere productiviteit. Die subsidie zien wij overigens echt als tijdelijk instrument. Mensen ontwikkelen zich, dáár zetten wij op in. Laat ze de loonkostensubsidies vooral gebruiken voor gevallen waar het nodig is.”

Continuïteit bedrijf waarborgen

Kortom, werk geven aan mensen met een beperking klinkt bij Hobbelen als een ideaal plaatje. Waarom dan de boodschap ‘Stop met sociaal ondernemen’ als je er zelf een voorbeeld van bent? Hobbelen legt uit: “Wij zijn een commercieel bedrijf dat winst maakt. Dat wij de mens centraal stellen en niet de aandeelhouders is een keuze, die alles te maken heeft met het waarborgen van de continuïteit van het bedrijf. Iedere werkgever heeft die opdracht. Sociaal ondernemen is namelijk gewóón ondernemen, het zou mainstream moeten zijn. En het is helemaal niet zo ingewikkeld. Het vraagt om een andere visie, om het vernieuwen van je personeelsbeleid, om creatief denken in oplossingen. En dat is precies waar ondernemers goed in zijn.”

Perspectief op werk

Perspectief op Werk startte medio 2019 en werd eind 2021 in de meeste regio’s afgerond. Maar Perspectief op Werk is ook de start van een beweging. Een beweging naar meer samenwerking tussen overheid, werkgevers en onderwijs, waarin de beoogde opbrengst centraal staat en niet de procedures of regels. Daarom zijn op de website perspectiefopwerk.nl alle opbrengsten te vinden. Van draaiboek tot goed voorbeeld, en van blauwdruk tot terugblikken van betrokkenen. Zodat iedereen de PoW-gedachte ook in nieuwe initiatieven kan gebruiken.

VNO-NCW Midden organiseert op 13 december aanstaande een inspiratiemiddag over aanpak en oplossingen voor de arbeidsmarktkrapte. Peter Hobbelen is die middag een van de gastsprekers en deelt dan zijn persoonlijke ervaringen. Zet de datum alvast in je agenda en hou onze eventkalender in de gaten voor nadere informatie over deze inspirerende bijeenkomst!