Onze activiteiten, handige links en documenten

Activiteiten

 • Vanaf het begin van de uitbraak van het coronavirus hebben we een meldpunt ingericht voor onze achterban – corona@vno-ncwmidden.nl – en intensief telefonisch contact met leden. Daaruit komt een duidelijk beeld naar voren van problemen en knelpunten die bij bedrijven en over sectoren heen spelen. Zo belden veel ondernemers ons met vragen over het noodpakket, maar ook over goederentoevoer, douaneproblematiek en de vraag om de investeringsstop te doorbreken. Allemaal zaken die we in Den Haag via ons uitgebreide netwerk adresseren. Wij hebben dagelijks contact met onze collega’s in de Malietoren om signalen van onze achterban door te geven, zodat regelingen, informatie en dienstverlening van overheden verbeteren.
 • Veel vragen van leden zijn door ons beantwoord of doorgegeven aan het coronaloket, dat we samen met de Kamer van Koophandel hebben opgezet. Ga hier naar veelgestelde vragen van ondernemers. Soms was er geen antwoord mogelijk, simpelweg omdat een regeling nog niet af is/was.
 • Zorgen en suggesties van de achterban zijn ook verwerkt in brieven en oproepen aan gemeenten om met lokale maatregelen het bedrijfsleven te steunen. We zijn ook in overleg met provincies hierover.
 • We staan in nauw contact met brancheverenigingen voor afstemming, overleg en samenwerking.
 • We houden leden op de hoogte van actuele ontwikkelingen via nieuwsbrief, website, LinkedIn en Twitter
 • We brengen vraag en aanbod van leden samen. Daar zijn al mooie matches uit ontstaan. Lees hier meer.

Informeer ons, help jezelf

Daarnaast horen we ook graag welke gevolgen jij als ondernemer ervaart. Van welke maatregelen maak je (reeds) gebruik en welke tips heb jij voor collega-ondernemers? Alle input die we krijgen is nuttig. Hoe duidelijker de volle omvang en impact is, hoe beter de maatregelen daarop kunnen worden afgestemd. Als regionale vereniging van VNO-NCW hebben we korte lijnen met provincies en gemeenten en via onze landelijke vereniging in Den Haag ook met landelijke overheden.

Laat het ons weten per mail.

Handige documenten

 • Ludejo, lid van VNO-NCW Midden, heeft samen met trouwe vertalers de schouders gezet onder het vertalen van de RIVM richtlijnen voor anderstaligen. Ze hebben de richtlijnen uitgewerkt in het Arabisch, Frans, en Spaans. Vertalingen in het Turks en Pools volgen zo snel mogelijk. Zij stellen deze uitwerkingen kosteloos beschikbaar aan iedereen.
 • Naar aanleiding van onze vraag- en aanbod-oproep (‘Help elkaar’) heeft regiomanager Wilma Elbertsen (via Achterhoek Verbindt) input opgehaald om antwoord te geven op een van de gestelde vragen. Allerlei maakbedrijven hebben hun protocollen gedeeld ter inspiratie, Achterhoek Verbindt heeft daarvan een checklist gemaakt voor corono-crisisteams van bedrijven. Wat moet er allemaal geregeld worden, welke maatregelen kun je nemen om je bedrijfsvoering aan te passen? Ga hier naar de checklist.
 • Werkgevers zoeken manieren om hun mensen gezond en aan het werk en hun bedrijf draaiende te houden. Ook voor medewerkers uit de doelgroep Banenafspraak zijn het verwarrende tijden. ‘Op naar de 100.000 banen’ heeft de toolbox ‘Corona en Banenafspraak’ opgezet, met informatie over relevante wet- en regelgeving en manieren van omgang en begeleiding, op de werkvloer en daarbuiten.
 • Compacte wegwijzer voor ondernemers die zijn getroffen. Wat doe je als je minder werk hebt voor je personeel, tijdelijk geen inkomsten hebt als zzp’er, of bijvoorbeeld je belastingen niet op tijd kunt betalen?
 • Coronavirus: hoe veilig en gezond om te gaan met COVID-19 op de werkvloer – VNO-NCW
  Hoe moet je als bedrijf, instelling of organisatie op een gezonde en veilige manier omgaan met de gevolgen van het coronavirus? Daarover gaat deze handreiking van VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN, bedoeld voor onder meer werkgevers, managers en personeelsfunctionarissen.