Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Fotograaf: Peter Lous

De mens is een plaag

Bij de opening van industriewater Eerbeek vorig jaar ontving ik een boekje met de titel: ‘de mens is geen plaag’. Nooit gelezen, maar de titel is blijven hangen. Zojuist zijn mijn familie en ik teruggekomen van een rondreis door West-Canada. En ondanks dat Canada weids, groot en leeg is kan ik alleen maar vaststellen dat de mens wel degelijk een plaag is. En ik? Ik ben medeverantwoordelijk voor deze plaag.

Een greep uit een aantal ervaringen:

Met een rubberbootje walvissen kijken. Officieel moet de afstand minimaal 200 meter zijn tussen toeschouwer en dier. De walvis dook evenwel 2 meter naast ons op. Walvissen schijnen -zo blijkt uit recent onderzoek- enorm gestrest te raken van het geluid van buitenboordmotoren. Er gaat al een roep op om deze vorm van ‘whale watching’ te verbieden. Maar de hordes toeristen willen walvissen zien.

Beren zijn wilde dieren waar stevig voor gewaarschuwd wordt. Dus stoppen toeristen massaal zodra zij een beer langs de (snel)weg zien. Ondanks advies om minimaal 100 meter afstand te houden rennen wij uit de auto, camera’s in de aanslag, veroorzaken lange files (soms in een keer 40 auto’s op de vluchtstrook en gewoon op het wegvlak!) én stress bij beren. Los van het gevaar dat wij zelf lopen. Een beer langs de snelweg is niet opeens minder gevaarlijk.

Ondanks dat lumbering, het kappen van naaldhout, afneemt worden er nog steeds enorme stukken bos platgeslagen. Dat is overigens niet beperkt tot Canada. Polen kaapt haar laatste oerbossen en ook de nieuwe Braziliaanse president ziet er geen probleem in als grote delen Amazone oerwoud gekapt worden. De mens gaat immers voor.

En tot slot van mijn persoonlijke plagen hebben wij de Athabasca Gletsjer bezocht op de grens van Jasper en Banff National Park. Deze gletsjer is sinds de ontdekking 250 meter (!) korter geworden. En het tempo van afkalving versnelt, ondanks dat Trump zegt dat klimaatverandering een cyclisch gegeven is.

Wij zijn verantwoordelijk voor ons eigen gedrag en daarmee ook voor de oplossing om de negatieve effecten van ons gedrag teniet te doen. Dat begint bij circulair denken, verantwoordelijkheid nemen voor het milieu en ons eigen gedrag. Een voorbeeld zijn voor de overheid, andere ondernemers, de mensen in de samenleving. Al innoverend lossen wij deze problemen op. In de Cleantech Regio hebben wij de doelstellingen al bepaald. We hoeven ze alleen maar uit te voeren. Wie doet er mee?

Rijn Platteel
voorzitter VNO-NCW Stedendriehoek
(rijn@platteel.nl)
+31 6 24635214

NB. Het regioprogramma voor het komende jaar 2019-2020 is klaar. Genoeg activiteiten om gehoor te geven aan bovenstaande oproep. Zet de data vast in je agenda. Want het gezegde luidt: alleen gaat het sneller, samen kom je verder. Dat geldt ook voor de doelstellingen in de regio.