Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

‘Dit is een wake up call, voorkom tweede coronagolf’

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn evenals het kabinet zeer bezorgd dat het coronavirus de ruimte wordt gegeven van een nieuwe gevaarlijke opmars. ‘Een tweede golf zal niet alleen veel ouderen en mensen met een zwakke gezondheid in gevaar brengen maar is ook desastreus voor de economie; het zal honderd duizenden mensen hun baan kosten. Wij staan vierkant achter de oproep van het kabinet om de regels na te leven’ aldus de ondernemersorganisaties.

Michel ten Hag, voorzitter VNO-NCW Twente, onderschrijft de oproep om basisregels en sectorprotocollen na te leven. “De persconferentie van donderdagavond is een wake-up call”, zegt Ten Hag. “We moeten weer de discipline opbrengen om ons aan de afspraken te houden, ook tijdens contacten met zakenrelaties, klanten of gasten. Neem je verantwoordelijkheid, om ergere maatregelen te voorkomen”.

Daarnaast zijn VNO-NCW en MKB-Nederland van mening dat de landelijke maatregelen eenduidiger en effectiever moeten zijn.

4 punten voor regie

De organisaties pleiten in 4 punten voor meer landelijke regie bij van het dragen van mondkapjes, snelle duidelijkheid over de ventilatie van binnenruimtes (in het bijzonder kantoren), sneller testen met veel kortere wacht- en doorlooptijden en beheersing van drukte in het openbaar vervoer door meer gerichte vervoersinformatie om woon-werkverkeer beter over de dag te spreiden.

Geen lokale verschillen in preventief beleid

Volgens de organisaties moeten economische overwegingen een stevige rol spelen in het anticoronabeleid. Dat pleit ook voor meer landelijke uniformiteit in preventief beleid. ‘Het moet er immers niet toe leiden dat mensen zich slechts verplaatsen naar steden waar verplichtingen zoals het dragen van mondkapjes niet gelden en ondernemers in “strenge” gemeenten de dupe zijn van andere gemeenten of veiligheidsregio’s, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. Ten Hag wijst op ‘het waterbedeffect, waardoor het probleem van de ene naar de andere regio wordt verplaatst, zonder structurele oplossing’.

Nieuwe landelijke lockdown desastreus voor economie

VNO-NCW en MKB-Nederland delen de zorg van het kabinet dat met de huidige ontwikkeling van het aantal besmettingen we in het najaar een tweede coronagolf tegemoet kunnen zien. ‘Voor een toch al zwakke economie zal een nieuwe lockdown desastreus zijn. Het CPB rekent in dit geval op meer dan 1 miljoen werklozen in 2021 met een bloedbad aan faillissementen van bedrijven. Echt alles moet gedaan worden om dit te voorkomen’, aldus de ondernemersorganisaties.