Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Foto: beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat

Doorbraak in N-35 dossier

De Stentor, 19-01-2024
Groot nieuws voor de regio Salland en het dorp Mariënheem in het bijzonder. De Tweede Kamerfracties van PVV, NSC, VVD en BBB dienen een voorstel in om de weggehaalde 100 miljoen voor het N35-project terug in de pot te stoppen. Met dit voorstel, dat nu al een meerderheid heeft in de Tweede Kamer, komt de rondweg voor Mariënheem weer vol in beeld.

Het is een grote ommezwaai in het N35-dossier. Afgelopen juni trok demissionair minister Mark Harbers (VVD) nog 100 miljoen euro tijdelijk terug van het project. Het geld was harder nodig voor het op peil houden van de bestaande infrastructuur.

Samen met de 100 miljoen van het Rijk en de 100 miljoen van de provincie Overijssel was er 200 miljoen beschikbaar om de N35, van Wijthmen tot Nijverdal, te upgraden, inclusief rondweg voor het dorp Mariënheem. Het is een van de weinige dorpen in Nederland waar een rijksweg een dorp splijt.

Maar Harbers haalde, net als bij zestien andere landelijke projecten, bij het N35-project geld weg. Daardoor waren een rondweg en andere aanpassingen aan de N35 niet meer mogelijk. Het leverde woedende reacties op in het dorp en in de regionale en landelijke politiek. Zo noemde de burgemeester van Raalte het onlangs nog ‘de schande van Mariënheem’.

‘Getuigt van goed bestuur’
De blikken gingen direct naar januari 2024. Want aanstaande maandag staat de begrotingsbehandeling voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op het programma. Hét moment voor partijen om wijzigingen aan te brengen in het beleid. En dat gaat voor het N35-project hoogstwaarschijnlijk goed nieuws opleveren.

De PVV, BBB, NSC en VVD dienen een amendement in dat ervoor moet zorgen dat de tijdelijk weggehaalde 100 miljoen van het Rijk weer in de pot met geld wordt gestopt.

Hidde Heutink (PVV), een van de indieners, laat weten: ,,Bestuurlijke afspraken over deze weg gaan al tientallen jaren terug. Het getuigt van goed bestuur om bestuurlijke afspraken die gemaakt zijn met mede-overheden na te komen.’’ De indieners van het amendement willen de beslissing van Harbers hiermee terugdraaien.

Gedeputeerde Martijn Dadema (GL) reageert enthousiast op het nieuws. ,,Ik ben blij dat deze vier partijen het voorstel indienen en de belofte aan de regio willen nakomen. Het is voor de hele N35, maar vooral voor Mariënheem een opsteker. Dat is nog zacht uitgedrukt. Nu is het zaak hoe we snel Mariënheem veiliger en leefbaarder kunnen maken.’’

,,We moeten natuurlijk nog de stemming afwachten in Den Haag. Maar als we vooruitkijken, dan zal de planvorming dit jaar concreter worden. Dan gaan we bijvoorbeeld afspraken maken welk traject we als eerste oppakken, en dan gaat de focus natuurlijk gauw naar Mariënheem.’’