Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Energieke Noord-Veluwse Bedrijven: De kansen die energiebesparing biedt, worden nog te weinig gezien!

De Noord-Veluwse gemeenten Putten, Ermelo, Nunspeet, Oldebroek, Elburg en Hattem streven er met tal van andere partijen naar om het energieverbruik van de bedrijven in de regio terug te dringen. Ook wil men het opwekken van duurzame energie bevorderen. Het project Energieke Noord-Veluwse Bedrijven helpt ondernemers om slim te investeren in energiemaatregelen. Het Noord-Veluwe Ondernemers Overleg (NVOO) is één van de partners van dit project. Voorzitter Ronald Cleijsen legt uit wat de kansen zijn van energiebesparing in het bedrijfsleven. 

”Energiebesparing en het duurzaam opwekken van energie zijn voor veel ondernemers niet vanzelfsprekend aantrekkelijke onderwerpen om zich mee bezig te houden”, zegt Ronald Cleijsen, voorzitter van het NVOO. ”Het liefste focussen ze zich op de dagelijkse gang van zaken. Zeker in deze o zo moeilijke coronaperiode.”

Comfort op de werkvloer

”De kansen die energiebesparing het bedrijfsleven biedt, worden nog te weinig gezien. Het ontbreekt ondernemers vaak aan tijd en kennis en de wettelijke verplichtingen zijn nog niet algemeen bekend. Maar de economische en maatschappelijke impact van energiebesparing bij bedrijven is groot. Energie besparen betekent geld besparen, opwekking betekent zelfs op termijn geld verdienen. Bovendien verhogen energiemaatregelen het comfort op de werkvloer en ze zijn maatschappelijk verantwoord. Per branche zijn er lijsten beschikbaar met maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen”, aldus Ronald Cleijsen.

Bewezen aanpak

”De doelgroep van het project Energieke Noord-Veluwse Bedrijven bestaat uit bedrijven met een stroomverbruik tussen 50.000-200.000 kWh en een gasverbruik tussen 25.000-75.000 m3. Dat zijn in onze regio circa 1800 bedrijven. Onafhankelijke deskundigen adviseren geïnteresseerde bedrijven en geven ondersteuning bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Het NVOO vindt het belangrijk dat ondernemers zo goed mogelijk geholpen worden. De adviesrapporten zijn het uitgangspunt voor concrete maatregelen. Daarom hebben we gekozen voor een bewezen aanpak die door Stichting Energieke Regio is ontwikkeld en die al in vele gemeenten en regio’s draait.”

Financiële voordelen

”Dit project steunt ook op ‘goed voorbeeld doet goed volgen’ en ‘hoort, zegt het voort’ “, besluit Cleijsen. “Niet voor niets liggen er op het dak van het nieuwe kantoorpand/magazijn van het bedrijf waar ik leiding aan mag geven (Wivé Techniek in Nunspeet) 640 zonnepanelen. Omdat – als het realiseerbaar is – duurzame opwekking gewoon hoort bij modern ondernemen én omdat energiemaatregelen een hoog financieel rendement opleveren.”

Energieke Noord-Veluwse Bedrijven is een project van de Noord-Veluwse gemeenten in samenwerking met de volgende partners, waaronder VNO-NCW Midden: