Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Europacafé 30 Augustus: Europese kansen en subsidies op het gebied van Food

Het derde Europacafé vond 30 Augustus plaats bij de Mauritskazerne in Ede. Het Europacafé is een bijeenkomst voor ondernemers om gebruik te maken van fondsen die beschikbaar zijn voor o.a. onderzoek, innovatie en experimenten. Dit Europacafé stond specifiek in het teken van food en daarvoor beschikbare subsidies.   Door een divers tal sprekers met ervaring in het verkrijgen en/of aanvragen van subsidie was het Europacafé de uitgelezen plek om ervaringen uit te wisselen en meer te weten te komen over de mogelijkheden. Verder kwamen actuele ontwikkelingen in het veld van Europese programma’s en overige kansen voor Oost Nederland aan het woord.

Tijdens het Europacafé werd een open dialoog zo veel mogelijk gepromoot door ervaringen te delen en ruimte te bieden voor vragen.  Chris Lorist, dagvoorzitter  en Manager projecten & portefeuillehouder Energie & Circulair VNO-NCW Midden trapte het Europacafe af met een interactieve mentimeter om verder in te haken op waar ondernemers staan, welke uitdagingen ze voornamelijk tegenaan liepen en om een overzicht te krijgen welke subsidies er het meest gebruikt werden door de aanwezige.

 

Karolien de Bruine, EU Liaison Oost NL benadrukte de kracht van Oostnl voor de ondernemers, namelijk het grote netwerk die zij hebben en dat zij ondernemers goed kunnen doorverbinden naar partners.  Ze gaf aan dat ze voornamelijk een verschuiving zag in subsidies die zich nu meer richtte naar een hogere Technology Readiness Levels (TRL). Nieuwe fondsen die open gaan zijn voornamelijk combinaties van subsidies en investeringen.  Verder lichte ze Cascade financiering verder toe; waarbij er een consortium aanvraag wordt gedaan er kleinschalig calls worden uitgezet voor het MKB om bij aan te haken.

Verder kwam Andrew Spink, senior Consultant van Noldus BV aan het woord die verder in ging op zijn uitgebreide ervaring en grote portfolio van Europese projecten. Noldus heeft 175 werknemers en werken aan innovatieve software voor wetenschappers. Andrew gaf aan dat de subsidies en mogelijkheden vanuit Europa het aantal innovatieve projecten bevorderde, projecten die zonder kansen vanuit Europa anders niet in dezelfde mate tot stand hadden kunnen komen. Zijn key tip was om als onderneming projecten te zoeken die bij de status en grootte van je onderneming past.

Tenslotte besprak Jouke Kardolus van Oostnl over de vele subsidies die er beschikbaar zijn voor het MKB vanuit Europa. Van interreg Deutschland-Nederland tot Innowide (gericht op internationalisering en export bevordering), Eurostar, I3 en Horizon Europe. Ten slotte gaf hij aan dat voor Gelderse bedrijven er een groeiversneller beschikbaar is voor 10.000 EURO.

Murad Bicici van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) nam het laatste gedeelte van het Europacafe voor zijn rekening en gaf verdere informatie over EFRO. Hij benadrukte dat EFRO binnen de provincie meerdere mensen hebben om zo korte lijnen te houden met ondernemers. EFRO heeft op dit moment 2 regelingen open staan.

 

 

 

Informatie | Organisatie Contactgegevens Meer
Noldus BV Andrew Spink Website
EFRO Oost Murad Bicici Website
Think East Netherlands Karolien de Bruine Website
Oost NL info@oost.nl Website
Oost NL Ingrid Meijer (betr. I3) Website
Oost NL Jouke Kardolus Website
VNO-NCW Midden Christian Lorist Website

 


De organisatie van het Europacafé is in handen van Oost NL, provincie Gelderland, provincie Overijssel en VNO-NCW Midden, vanuit het samenwerkingsplatform Th!ink East Netherland (24 partners totaal).