Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Europese en provinciale subsidie voor mkb-ers die slim hergebruiken

Nieuws EFRO Oost-Nederland


De Europese Unie en de provincies Gelderland en Overijssel ondersteunen drie innovatieve projecten die bijdragen aan slim hergebruik van afvalstoffen en CO2-reductie. Het gaat om projecten in de bouw, duurzame forelkweek en de productie van screens van textielafval. Het gaat om een totale subsidie van bijna 2,8 miljoen euro, afkomstig uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en van beide provincies. De totale gezamenlijk investering bedraagt  ruim 6 miljoen euro.

Biogas als brandstof voor de bouw
Jaarlijks verbruiken aggregaten, pompen en andere bouwmachines 500 miljoen liter diesel. In het project ‘de Duurzame Brandstofketen’ wordt bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Renkum een pilot uitgevoerd om het gebruik van Biogas op (wisselende) bouwlocaties te testen. De belangrijkste praktische uitdaging zit in de beheersing van de gascondities over de hele leveringsketen. Waterschap Vallei en Veluwe zorgt samen met startup Gashouders voor een vulstation voor biogaslevering aan projecten van bouwbedrijf GMB. Buse Gas ontwikkelt de containers voor biogasopslag en Koninklijke van Twist levert de gasmotor voor een hybride aggregaat op lokaal geproduceerd biogas. De HAN onderzoekt daarbij de milieu-impact van de keten. De 250 vergistingsinstallaties in Nederland kunnen met dit project een grote bijdrage leveren aan de verduurzaming van de bouw.

Het consortium bestaat uit Gashouders (Arnhem) Waterschap Vallei & Veluwe (Apeldoorn), GMB (Opheusden), Koninklijke van Twist (Dordrecht), Buse-Group (Arnhem) en HAN University of Applied Sciences (Arnhem). Zij ontvangen een subsidie van de EU en Gelderland van subsidie van € 388.574. De totale kosten bedragen € 864.284.

Duurzame Forel
Het project ‘Circulair samenwerkingsproject voor duurzame viskweek in Oost Nederland’ gaat visresten van gevangen zeevis verwerken tot hoogwaardig visvoer. Hiermee kan in Oost-Nederland langs circulaire en meer duurzame weg forel worden gekweekt. Ook wordt een nieuwe conserveringsmethode en een energieneutraal droogproces ontwikkeld. Dit leidt tot behoud van essentiële vis-voedingsstoffen, besparing van energie en minimale CO2 footprint voor het te ontwikkelen visvoer. Hiermee kan ook de invoer van visvoer en visproducten vanuit onder andere Zuid-Amerika wordt beperkt.

Het consortium bestaat uit Twentevis Viskweeksystemen (Azelo), FishPartners (Spakenburg), Dorset (Aalten) Gld en t Smallert (Emst). Zij ontvangen van de EU en de provincies Overijssel en Gelderland een subsidie van € 1.464.273. De totale kosten bedragen € 3.065.086.

Rolgordijnen en screens van textielafval
Het project ‘Suremade’ gaat duurzame rolgordijnen en functionele screens ontwikkelen op basis van gerecycled polyester. Dit materiaal wordt verkregen uit rest- en afvalstromen van de textielbranche. De rest- en afvalstromen uit dit proces worden weer gebruikt voor de ontwikkeling van een vloeibare wandbekleding (textuurpleister). Voor toepassingen in woningen, kantoren, en scholen moeten de screens en de wandbekleding aan strenge normen voldoen. In het project wordt daar uitvoerig aandacht aan besteed. Met dit project worden minder grondstoffen gebruikt en wordt minder CO2 uitgestoten.

Het consortium bestaat uit Coulisse (Enter), Verosol (Eibergen), Gaudium (Winterswijk), Stichting Texperium (Haaksbergen) en Gebroeders van der Geest (Enschede).  Zij ontvangen van de EU en de provincies Gelderland en Overijssel samen een subsidie van € 942.829. De totale kosten bedragen € 2.145.376.

OP Oost 2014-2020
In het Operationeel Programma (OP) Oost werken Gelderland en Overijssel samen met de EU aan structurele versterking van de economie in Oost Nederland. Bij het merendeel van de gesubsidieerde projecten, werken twee of meerdere bedrijven en kennisinstellingen samen. Door deze samenwerking, met soms verrassende partners, komt nieuwe duurzame techniek beschikbaar voor andere ondernemers en consumenten.
Voor meer informatie zie www.op-oost.eu

Contact
Rob Oostermeijer, hoofd beleid VNO-NCW Midden, telnr. 06 – 535 173 88