Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Europese markt veroveren met een disruptief idee?

Profiteer van de European Innovation Council Pilot

Het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie stimuleert sinds 2017 innovatie binnen het innovatief bedrijfsleven met 4 oproepen voor projecten (calls) per jaar in de European Innovation Council (EIC) pilot. Met dit SME instrument zoekt de Europese Commissie startups en mkb’ers die met disruptieve ideeën voor nieuwe producten, diensten of processen klaar zijn om de Europese markt te veroveren. De bedrijven krijgen 70% financiering, variërend van € 500.000 tot € 2,5 miljoen, voor het uitvoeren van hun Europese businessplan met een looptijd van 12-24 maanden.

Veel bedrijven profiteerden al van de pilot, waarvan twee uit Oost-Nederland: Solmates en 4Silence. Zij krijgen financiering voor hun innovaties. Solmates maakt het technologisch mogelijk om goedkoop ultrasnelle chips te maken voor mobiele datacommunicatie (5G). 4Silence ontwikkelde een innovatief concept gebaseerd op het afbuigen van geluid voor het verminderen van verkeerslawaai.

Th!nk East Netherlands

Innovatieve startups en MKB’ers in Oost-Nederland, zoals deze twee bedrijven, kunnen veel profijt  hebben van de Europese Innovatieraad pilot. Om bedrijven te helpen voor deze aantrekkelijke subsidies in aanmerking te komen, is er Th!nk East Netherlands. In Oost-Nederland werken 24 partners, waaronder VNO-NCW Midden, in een regionaal consortium samen aan het Th!nk East Netherlands programma. Provincies, regio’s, kennisinstellingen, intermediairs en georganiseerd bedrijfsleven bundelen de krachten om de regio op Europese podia te positioneren. Zij werken samen aan nieuwe Europese initiatieven onder de twee vlaggenschepen van het programma: Concepts for a healthy life en Smart & sustainable industries

Vervolg pilot

De Europese Commissie gaat door met de pilot. In 2019-2020 wordt ruim 2 miljard euro beschikbaar gesteld om projecten in verschillende onderdelen van de innovatieketen te ondersteunen in de Enhanced European Innovation Council (EIC) pilot. Het programma wordt uitgebreid met gerichte calls voor projecten op het gebied van nieuwe technologieën. Voor projecten in de fase wordt gemengde financiering mogelijk gemaakt door het combineren van eigen vermogen-instrumenten en beurzen.

Doel pilot

Het doel van de pilot is ervoor te zorgen dat wetenschappelijke innovaties in Europa sneller leiden tot marktvalorisatie en bedrijven sneller laat groeien. Om zo de wereldwijde concurrentie, die in toenemende mate in het teken staat van nieuwe technologieën, het hoofd te kunnen bieden. De Europese Innovatieraad zit nu nog in de proeffase en wordt volledig operationeel van 2021. Dan start het nieuwe Europese programma voor onderzoek en innovatie, Horizon Europe, de opvolger van het huidige Horizon2020 programma. In een periode van 7 jaar wordt dan 10 miljard euro vrijgemaakt voor de EIC.

Meer weten?

Op 4  juni vindt in Den Haag een informatiesessie plaats. Meldt je nu aan voor deze Engelstalige bijeenkomst en ontvang op maat advies over Europese innovatie financiering.

Contactpersoon VNO-NCW Midden
Christian Lorist