Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

GEANNULEERD – 1e Rondetafel Circulaire Maakindustrie

18 maart 2020 | 15.00 uur | Terborg

Deze bijeenkomst is afgelast in verband met coronavirus. Nieuwe datum volgt.

 

BOOST en CIRCLES nodigen ondernemers in de maakindustrie uit voor de eerste rondetafel ‘Circulaire Maakindustrie’ op woensdag 18 maart (was eerder gepland op maandag 3 februari) vanaf 15.00 uur bij K3D (Varsseveldseweg 20a) in Terborg. Een middag vol met kansen voor ondernemers in de maakindustrie, om concrete stappen te zetten naar een circulaire bedrijfsvoering of kennis met elkaar te delen.

Achtergrond
De transitie naar een (meer) circulaire economie kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verlagen van de milieufootprint en het grondstofgebruik van onze economie. In een Circulaire Maakindustrie worden producten en onderdelen niet weggegooid of laagwaardig gerecycled, maar na controle en bewerking, opnieuw hoogwaardig ingezet. Dit betekent een ingrijpende verandering van de huidige wijze van produceren en verkopen. Ontwerpen gericht op een optimale levensduur. Producten die zich elke keer weer kunnen aanpassen, zodat ze voor de gebruiker relevant blijven. En als het niet meer anders kan, bruikbare en waardevolle metalen zo zuiver mogelijk terugwinnen.

Doel van de rondetafel Circulaire Maakindustrie
De rondetafel Circulaire Maakindustrie is er voor bedrijven in de maakindustrie in Gelderland en Overijssel die werk willen maken van circulair produceren.  Met 6 kansen voor jouw onderneming:

  1. Klanten willen circulair
  2. Inspiratie voor innovatie
  3. Versterken van ketensamenwerking
  4. Minder grondstofrisico’s
  5. Kostenbesparing
  6. Voorlopen op regelgeving

Waarom komen?
De circulaire economie biedt jouw bedrijf kansen om zich te ontwikkelen. Je gaat aan de slag met nieuwe businessmodellen, nieuwe ontwerpen en vaak ook nieuwe samenwerkingen. Circulair doe je voor de toekomst van jouw bedrijf en van onze kinderen. Circulair zorgt voor een efficiënter gebruik van grondstoffen. Het is dé nieuwe manier van werken, dus doe mee!

Programma
15.00u     Ontvangst
15.15u      Welkomstwoord door Martin Ruiter (directeur QING Groep) namens CIRCLES en Arjan Ester (directeur Aebi Schmidt) namens BOOST
15.20u     De rondetafel Circulaire Maakindustrie – wat kun je verwachten door Christian Lorist (CIRCLES) en Robin Burghard (BOOST)
15.25u     Project in de schijnwerpers: 3D-Print-Platform
Een verstandig gebruik van materialen begint vanzelfsprekend bij het ontwerpproces. 3D-Printing biedt radicaal andere mogelijkheden om componenten en producten te ontwerpen, waarbij centraal staat dat een aanzienlijke reductie van materiaalgebruik het gevolg kan zijn, onder gelijkblijvende constructieve en functionele eigenschappen. Waar 3D-printen in kunststoffen al geruime tijd zijn intrede heeft gedaan, is ook het metaalprinten in toenemende mate een industrieel proces aan het worden. K3D neemt u mee in het 3D-printproces, wat het 3D-printen voor Kaak Groep heeft betekend en hoe K3D andere bedrijven de mogelijkheid biedt om de techniek te ontdekken en implementeren. We starten met een rondleiding bij de 3D-printer, waarna we je meer vertellen over de demonstratieregeling die we vanuit de rondetafel willen starten.
16.30u     Rondetafels – kennis delen, kennis gebruiken en projecten starten

·         Tafel 1: Ketensamenwerking organiseren

·         Tafel 2: Hoe en wat van circulaire materiaalpaspoorten in de maakindustrie

·         Tafel 3: Circulaire Businessmodellen

·         Tafel 4: Fieldlab Circulaire Innovaties in de Maakindustrie

·         Tafel 5: Circulaire industrie

·         Tafel 6: Als je circulair wilt worden of wilt besparen moet je eerst weten waar je iets weggooid. Hoe breng je dat in kaart?

17.15u     Wrap up: inventarisatie vervolgstappen en thema’s voor de volgende ronde tafelbijeenkomst.
17.30u     Netwerken onder het genot van een drankje en hapje.

Voor geïnteresseerden: na afloop van de ronde tafel vindt in Klarenbeek het Captains Dinner voor eindverantwoordelijken van maakbedrijven plaats. Beide bijeenkomsten zijn op elkaar afgestemd en in gemeenschappelijkheid georganiseerd met BOOST.

De week van de Circulaire Economie
Deze bijeenkomst wordt georganiseerd in het kader van De Week van de Circulaire Economie. Dit is de landelijke campagneweek voor de circulaire economie. De Week geeft een podium aan bedrijven en instellingen die circulaire voorlopers zijn. Goede voorbeelden worden getoond, circulaire voorlopers ontmoeten elkaar, circulaire zoekers kunnen aan de slag met concrete handvatten. https://www.circulairondernemen.nl/cirkels/week-circulaire-economie/week-van-de-circulaire-economie-info