Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Extra handelsbarrières treffen Nederlandse ondernemers in buitenland

De coronacrisis raakt ook Nederlandse ondernemers in het buitenland hard. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van NLinBusiness onder internationaal opererende Nederlandse (mkb-)bedrijven. 60 procent ervaart groeiende handelsbarrières. Dit geldt zowel binnen als buiten de EU. Ook verwachten de onderzochte bedrijven bijna de helft minder omzet te draaien in 2020.

Netwerken behouden

‘Voor Nederland is dit extra zuur, omdat we als open economie juist sterk afhankelijk zijn van internationale handel. We moeten er alles aan doen om de netwerken van deze ondernemers in stand te houden. Dat is essentieel voor onze concurrentiepositie op die markten op langere termijn,’ aldus Edo Offerhaus, directeur van NLinBusiness.

Allemaal slechter

Hans de Boer, voorzitter van de Raad van Toezicht van NLinBusiness en voorzitter VNO-NCW: ‘Dit onderzoek bevestigt de signalen die we al langere tijd horen. Een op de drie Nederlandse ondernemers in het buitenland loopt tegen meer exportbarrières op dan lokale bedrijven en 40 procent ervaart obstakels om gebruik te maken van lokale steunmaatregelingen. Dit is precies de reden dat we met minister Kaag van Buitenlandse Handel via een Actieagenda hard werken om binnen en buiten de EU protectionisme tegen te gaan. Uiteindelijk worden alle landen daar namelijk slechter van en zeker Nederland.’

Wegvallen klanten

De verwachte schade door de coronacrisis wordt volgens de ondernemers die meewerkten aan het onderzoek vooral veroorzaakt door het wegvallen van klanten en orders, cash flow problemen en verstoringen in de supply-chain.

Mkb-ondernemers

‘Kleinere bedrijven die in het buitenland actief zijn verwachten tot wel 60 procent omzetverlies door de coronacrisis’, zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. ‘In de vorige crisis hebben we gezien dat juist bedrijven die internationaal actief kunnen blijven en netwerken in stand weten te houden, weerbaarder zijn en sneller de draad weer kunnen oppakken en dus kunnen zorgen voor herstel van de economie. Daarom zullen wij met NLinBusiness, het postennetwerk van Buitenlandse Zaken en als ondernemers onderling er alles aan doen om deze bedrijven te blijven ondersteunen bij problemen.  Dit is een direct belang voor alle Nederlanders, aangezien bijna 2,5 miljoen banen samenhangen met onze export en de internationale handel.’

750 ondernemers

VNO-NCW Midden is partner van NLinBusiness. De organisatie is door VNO-NCW en MKB-Nederland met andere partners opgezet om de handelsbevordering te professionaliseren. Ze richten zich daarbij onder meer op het veroveren van een betere positie op verre markten en steden die hard groeien. NLinBusiness heeft het onderzoek de afgelopen drie weken uitgevoerd onder 750 Nederlandse ondernemers of bedrijven die onderdeel zijn van een Nederlandse groep in zo’n 15 landen. Nabije markten als Duitsland, Frankrijk, België en Spanje zijn meegenomen, net als verdere markten als Chili, Indonesië, Maleisië en Vietnam.