Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

‘Hard gelag voor tienduizenden ondernemers in de drukste weken van het jaar’

Persbericht – VNO-NCW & MKB-Nederland – 18 december 2021

“Het is een hard gelag voor vele tienduizenden ondernemers dat ze -net als vorig jaar – vlak voor de kerst alsnog de deuren helemaal moeten sluiten.” Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op de persconferentie van vanavond. Ze begrijpen dat de maatregelen –hoe erg ook – onontkoombaar zijn om de oprukkende Omikron-variant in te dammen nu die steeds verder om zich heen grijpt. “De berichten over de nieuwe variant en de mogelijke effecten op de zorg zijn zorgwekkend. Tegelijkertijd is dit zeker voor de detailhandel, kappers, de horeca, sportscholen en talloze andere soorten ondernemers in deze drukke laatste kerstweken van het jaar echt een drama.”

Belangrijk is volgens de ondernemersorganisaties dat we komende tijd vooral ook blijven kijken met elkaar naar alles wat ondernemers wel kunnen blijven doen om de schade te beperken. Goed is dan ook dat afhalen van producten bij winkels mogelijk blijft (click & collect). Daarnaast zou ook winkelen op afspraak mogelijk moeten zijn volgens de ondernemersorganisaties. “Dit biedt toch nog kans om iets van de kerstvoorraden af te zetten in deze drukke tijd.”

Boosteren maximaal versnellen om lockdown tot minimum te beperken 
In de strijd tegen het virus moet verder alles uit de kast om mensen te boosteren nu dat goed lijkt te werken tegen Omikron. Het is goed dat het kabinet de boostercampagne nog verder versnelt, maar vanwege de grote maatschappelijke schade vragen VNO-NCW en MKB-Nederland of dit bijvoorbeeld niet ook 24/7 kan, zoals ook in sommige omringende landen. “Hiermee moeten we in tegenstelling tot vorig jaar de duur van de lockdown echt tot het absolute minimum zien te beperken.”

Compensatie kerst lastig
De drempel om in aanmerking te komen voor steun is voor NOW 20% omzetverlies en voor TVL 30% omzetverlies voor een heel kwartaal. Hierdoor komen veel ondernemers waarschijnlijk niet in aanmerking voor ondersteuning nu ze de laatste twee weken van het jaar alsnog dicht moeten. Terwijl ze wel de veelal beste weken van het jaar mislopen. De ondernemersorganisaties wijzen er daarbij ook op dat de financiële situatie voor de getroffen ondernemers en hun leveranciers steeds penibeler wordt, omdat de compensatie nooit volledig is. Veel (mkb) ondernemers zijn door hun reserves heen en de schulden nemen toe. Steeds belangrijker is het dan ook dat er met spoed een actieplan komt, waardoor ondernemers die in deze situatie niet verder kunnen of willen, kunnen stoppen zonder dat ze ook privé alles kwijtraken. In het coalitieakkoord van deze week schrijft het kabinet ook dat het zich inspant om tot oplossingen te komen voor bedrijven die in de kern gezond zijn, maar door coronaschulden niet vooruitkomen.

Snel een plan hoe samen te leven met het virus 
VNO-NCW en MKB-Nederland zijn verder al met kabinet en vakbonden in gesprek over een plan hoe de komende anderhalf jaar samen te leven met het virus zonder telkens in lockdown te hoeven. “Want zoals het nu gaat, houden we het niet vol. Ondernemers niet, jongeren niet, de hele samenleving niet.”

Basisregels
De organisaties roepen iedereen op de basisregels strikt te blijven naleven.