Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Hoe staat Nederland ervoor?

Wat is de impact van het coronavirus op branches en het bedrijfsleven? Een aantal ontwikkelingen op een rij:

  1. 60 procent van de horecabedrijven met minder dan 250 werkzame personen was op 15 mei 2020 een uitkering toegekend vanuit de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS). Van alle midden- en kleinbedrijven in de bedrijfstakken die in aanmerking kwamen voor TOGS had 26 procent een aanvraag ingediend, en goedkeuring gekregen. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.
  2. De coronacrisis zet chemische industrie positief op de kaart, maar zet sector ook onder druk, zegt branchevereniging VNCI in een uitgebreide analyse van de sector in coronatijden. Door de coronacrisis heeft de chemische industrie te maken met onder druk staande export en het wegvallen van afzetmarkten.
  3. Doordat de regels rond steunverlening geen rekening houden met de praktijk, staan kleine transportbedrijven in de kou. Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie TLN. Kleine Transportondernemers met één tot vijf vrachtwagens kunnen namelijk geen gebruik maken van het tweede steunpakket van het Kabinet.
  4. FME is opgelucht dat het kabinet tijdens en in de herstelfase na de coronacrisis specifiek gaat onderzoeken waar extra kansen liggen om werkgelegenheid in de technologische industrie te behouden en te creëren.
  5. De retail- en vastgoedsector zijn na weken van onderhandelingen tot een tweede Steunakkoord gekomen. Dat biedt met name de retailers handvatten om tot afspraken met verhuurders te komen. De belangrijkste afspraak is dat de partijen voorstellen om voor de maanden april en mei 50% van de huur kwijt te schelden en dat de huur van juni voor 50% wordt doorgeschoven naar volgend jaar. Afspraken blijven echter maatwerk tussen verhuurder en huurder en kan daarom niet als algemene regel gelden voor alle partijen.
  6. Detailhandel: Wat als de coronacrisis gaten slaat in de winkelstraat? Niet doormodderen zeggen ze in Deventer, Meppel en Delft. Plus 7 tips in Opinieblad Forum.