Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Industriedag Duitsland in teken van samenwerking en economische kansen

Met vooraanstaande hoofdgasten Luisa Santos, Sebastian van Deel en Hans de Boer was de Industriedag Duitsland op 25 september 2019 er een van de buitencategorie. De gastsprekers belichtten vanuit eigen perspectief en rol de economische ontwikkelingen in Europa, de wereld en de handelsbetrekking met Duitsland. Moderator Jan Oostenbrink introduceerde de sprekers en leidde – in drie talen – de Industriedag in goede banen.

Rol VS als strategische partner verandert

Luisa Santos is Director International Relations BusinessEurope en voorzitter van de Brexit Task Force van BusinessEurope, de Europese werkgeversorganisatie die actief is in 35 Europese landen. Rond de 40 federaties van werkgeversorganisaties zijn aangesloten, waaronder VNO-NCW. BusinessEurope behartigt de belangen van zowel grote internationale bedrijven als van mkb-bedrijven. Santos zoomde in op een aantal actuele topics: de handelsoorlog tussen VS en China en de Brexit en de impact hiervan op ondernemers in Europa. Ook de geschillen tussen US en Europa benoemt ze. Haar inschatting is dat die op de middellange termijn niet voorbij zullen zijn. Ook niet zonder Trump. De rol van de VS als strategische partner verandert. “We willen een Europa dat meer beschermd is.”

Brexit triest verhaal

Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW, benadrukt de belangrijke handelsrelatie met het VK en spreekt de hoop uit dat er geen Brexit komt. “Brexit is een triest verhaal, we houden het VK er graag bij, economisch én sociaal”. Als er toch een Brexit komt zijn de Nederlandse bedrijven erop voorbereid, ook de kleinere bedrijven via hun logistieke partners. Verder beklemtoont hij de belangrijke handelsrelatie tussen Duitsland en Nederland. Wereldwijd doen alleen US en Canada meer zaken samen. Hoe kunnen we de geweldige handelsrelatie op niveau houden? “Onze strategie is om nog meer samen te werken en te investeren in betekenisvolle projecten, bijvoorbeeld op gebied van infrastructuur (spoorverbindingen), R&D, digitalisering en automotive industry “.

Nord-Westfalen

Sebastian van Deel, Geschäftsbereichsleiter Digitalisierung, Industrie und International IHK Nord Westfalen, licht de organisatie en activiteiten toe. IKH is een van de 29 Kamers van Koophandel in Duitsland, vertegenwoordigt 160.000 zeer diverse bedrijven in een gebied met 2,6 miljoen inwoners in Munsterland en Emscher Lippe (met steden als Gronau, Munster, Gelsenkircher en Bottrop). De IHK bouwt onder andere aan netwerken, wil samenwerken aan bijvoorbeeld smart industry, zoekt partnerships en organiseert evenementen en delegatietrips.

Na de inleidingen verdelen de deelnemers zich in drie groepen en praten ze verder in een meet & greet sessie met de topbestuurders.

Samenwerking NL-DUI bevorderen

Op de slotvraag in de plenaire zaal van moderator Oostenbrink hoe we samenwerking kunnen bevorderen antwoordt Laurens de Lange (VNO-NCW Regio Zwolle) dat dit bijvoorbeeld kan door aan te haken bij het economische programma van de Hanzeweek in 2020 in Brilon. Dit zijn unieke momenten om elk jaar met elkaar in overleg te gaan.

Van Deel (IHK) geeft aan: wij willen bedrijven van beide landen matchen en uitnodigen mee te doen aan programma’s van IHK of van een Nederlandse partner.

Peter Schuurman (consul-generaal Dusseldorf) : wij kunnen hindernissen wegnemen en hulp bieden, bijvoorbeeld op gebied van digitalisering. Op 13 november organiseert het consulaat een Duits-Nederlandse handelsdag waarbij aanwezige ondernemers zeer welkom zijn.

Meer weten?
Neem contact op met Rob Oostermeijer,
hoofd beleidszaken VNO-NCW Midden

____________________________

Deze Industriedag Duitsland 2019 werd georganiseerd vanuit GO4EXPORT, een project van de provincies Overijssel en Gelderland en OostNL om internationalisering te ondersteunen en export te versterken. Het programma wordt in Overijssel uitgevoerd door VNO-NCW Midden (in afstemming met MKB-Nederland Midden, FME, Metaalunie), Saxion Hogeschool (i.s.m. Windesheim en Universiteit Twente), MKB-Deventer, Verenigde Maakindustrie Oost (VMO), World Trade Center Twente, Trade Office Zwolle en Novel-T.