Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Leden in het nieuws

Jan Leen Kloosterman

4PM-lezing: Duurzame kernenergie
Thorium dient zich aan als alternatief voor uranium als brandstof in kerncentrales. Het is veiliger, zorgt voor minder radioactief afval en van CO2-uitstoot is net als bij uranium geen sprake. Nederland loopt voorop met het onderzoek. Gaat het element in de nabije toekomst een rol spelen in onze energievoorziening? Jan Leen Kloosterman, hoogleraar kernreactorfysica aan de TU Delft, gaat tijdens zijn lezing bij het Cleantech Center op 27 september a.s. in op de principes van kernsplijting als energiebron.

Kernreactoren werken met uranium of met een combinatie van uranium en plutonium als splijtstof en produceren momenteel alle elektriciteit (huishoudelijk en industrieel) voor circa één miljard mensen. Er bestaat echter een mogelijkheid om kernsplijtingsreactoren te laten werken op thorium in plaats van uranium, wat in potentie veel duurzamer is. Om dit proces succesvol te laten verlopen is een nieuw type kernreactor nodig, de zogenoemde gesmolten zout reactor. In deze reactor wordt een heet vloeibaar zout rondgepompt door kanalen in een groot grafietblok. In het zout zit het thorium opgelost. Het zout is dus zowel de splijtstof als het koelmiddel, wat zowel de reactorveiligheid als de duurzaamheid van de splijtstofcyclus ten goede komt.

De 4PM-lezing ‘Duurzame kernenergie’ vindt plaats op vrijdag 27 september van 16.00 tot 17.30 uur in de Broodfabriek van Pakhuis Noorderhaven in Zutphen. Deelname is gratis, aanmelden verplicht.
Aanmelden kan via www.cleantechcenter.nl/evenementen.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door het Cleantech Center in samenwerking met de Cleantech Regio en is de derde van een serie kwartaallezingen over actuele Cleantech onderwerpen.

www.cleantechcenter.nl


Leadax officieel genomineerd voor ‘Nationaal Icoon’
Onlangs zijn de laatste tien genomineerden voor ‘Nationaal Icoon’ bekendgemaakt en Leadax – het nieuwe lood – is daar één van! Nominaties voor deze prestigieuze titel zijn enkel weggelegd voor baanbrekende innovaties waar Nederland in de toekomst de wereld mee kan veranderen.

Deze nominatie voelt dan ook als een erkenning voor onze missie om met duurzame, circulaire én niet-toxische innovaties een bijdrage te leveren aan onze leefomgeving. Zonder hierbij een gezonde business case uit het oog te verliezen. Leadax – het nieuwe lood – wordt gemaakt uit een afvalstroom, is inmiddels verkrijgbaar in 13 landen en wordt toegepast in diverse waterkerende toepassingen aan gebouwen. Op de hoogte blijven over onze deelname aan Nationaal Icoon?

Nationale Iconen
De ontwikkeling van de kunstnier. De uitvinding van bluetooth. De bouw van de Deltawerken. Stuk voor stuk baanbrekende innovaties waar Nederland trots op is. Nationale Iconen hebben de potentie van deze klasse te worden. De verkiezing van de Nationale Iconen onderstreept namelijk de Nederlandse ambities om als Europees innovatieleider toonaangevend te blijven. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de competitie.

Meer info over Nationale Iconen:
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/05/23/tien-innovaties-genomineerd-als-finalisten-nieuwe-nationale-iconen

www.leadax.com