Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Leden in het nieuws

Citizen Science op Park De Hoge Veluwe
Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft een doorlopende uitdaging: het verkrijgen van inzicht in het gedrag, het aantal en de verspreiding van de dieren over de 5400 hectare oppervlakte die het Park groot is. De oplossing werd in 2014 gevonden in het plaatsen van tientallen wildcamera’s die samen meer dan een miljoen foto’s per jaar maken.
Om al deze foto’s te classificeren wordt gebruik gemaakt van het publiek dat na een korte tutorial zelf de foto’s per reeks kan beoordelen. Sinds het project dit voorjaar begon zijn al meer dan een miljoen fotoreeksen beoordeeld.

Zelf proberen? https://www.hogeveluwe.nl/snapshot
www.hogeveluwe.nl

Nieuwe technologische ontwikkeling Industriewater Eerbeek BV
Bouw en ingebruikname van 3e anaerobe reactor.
De oude reactor was na 33 jaar technisch aan zijn einde en buiten bedrijf gesteld. De ontwikkeling van anaeroob zuiveren heeft niet stilgestaan. Met de vervanging is dit deel van het zuiveringsproces weer op stand der techniek gebracht. Het 100% gesloten systeem en met een hoger rendement dan voorheen leidt tot meer biogas (25%) en minder geuremissie.
www.iweerbeek.nl


Nieuwe ontwerptool maakt circulariteit meetbaar en inzichtelijk
Voor het tweede jaar op rij organiseerde Witteveen+Bos in 2018 een innovatieprogramma. Daarin ontwikkelden ingenieurs en adviseurs hun vernieuwende ideeën tot vermarktbare innovaties. Duurzaamheid en circulariteit stonden centraal in deze editie en dat is goed te zien aan de winnaar: de ontwerp- en evaluatietool +Circular Design meet en vergelijkt de circulariteit van ontwerpen. Daarnaast geeft de tool opdrachtgevers door visualisaties inzicht in het verbeterpotentieel.

Uitgangspunt voor +Circular Design is dat de materialen voor bijvoorbeeld een nieuw te ontwerpen brug aan het einde van hun levensduur kunnen worden gedemonteerd, getransporteerd en hergebruikt op een andere locatie. Inmiddels wordt de tool ingezet voor verschillende opdrachtgevers. Naast +Circular Design leverde het programma dit jaar nog negen andere innovatieve producten op. Promotiefilms daarvan zijn te vinden via deze link.
www.witteveenbos.com

Hamer BV zet Smart glasses in tegen tekort aan technische medewerkers
Technisch totaalaanbieder Hamer merkt al geruime tijd dat goede technische medewerkers schaars zijn. Om het tekort aan medewerkers op te vangen, zet Hamer diverse oplossingen in. De meest in het oog springende is het werken met de Smart glasses. Hiermee verbreed het bedrijf de inzetbaarheid van technische servicemedewerkers.

Smart glasses zijn brillen met een optische display en camera waarmee de gebruiker allerlei informatie kan oproepen, ontvangen en verzenden. Ideaal voor servicetoepassingen waarbij het realtime beschikbaar hebben van kennis en ondersteuning een groot voordeel is. Door de inzet van Smart glasses kan een servicemedewerker meekijken en luisteren op locatie, documenten delen en foto’s nemen en verzenden van en naar een specialist in het servicecenter.

De monteurs bij Hamer krijgen door de inzet van de Smart glasses toegang tot technische productdatabases. Komen ze er niet uit, dan kunnen ze met beeld en geluid een specialist op de FOJA Servicedesk raadplegen. De bril kan objecten herkennen en wat hij live ziet, ziet de servicemedewerkers via het platform op het computerscherm. Klik hier om te zien hoe Smart glasses in de praktijk bij Hamer werken.
www.hamer.net 

Aventus in top 20 beste ROC’s!
In de recent gepubliceerde Keuzegids mbo 2019, een onafhankelijke gids over het mbo, staat Aventus in de landelijke top 20 van beste ROC’s. 29 van de opleidingen zijn bovendien benoemd tot topopleidingen. Ter vergelijking: in 2018 stond Aventus nog op de 23e plek met 17 topopleidingen. Studenttevredenheid en studiesucces vormen de basis voor de beoordeling door de Keuzegids.


Deze mooie resultaten dankt Aventus mede aan de intensieve en prettige samenwerking met de stage- en leerwerkbedrijven in de Stedendriehoek.
www.aventus.nl

VDR Bouwgroep provinciaal ambassadeur Sociale Innovatie
Eind november is algemeen directeur Luc Baltus beëdigd tot Ambassadeur van het netwerk Pioniers. Onlangs mocht VDR Bouwgroep ook al een FD Gazellen Award in ontvangst nemen, als één van de snelst groeiende ondernemingen in het land. Het Deventer bouwbedrijf groeit dus stevig en dankt dat mede aan een bijzondere organisatiestructuur: het bedrijf wordt beheerd door alle medewerkers. De aandelen van het bedrijf zijn ondergebracht in een stichting, waarbij gekozen medewerkers onderdeel uitmaken van het stichtingsbestuur.

Netwerk Pioniers
Deze Pioniers zijn de ruggengraat van het stimuleringsprogramma ‘De Pioniers; Krachtclub voor ondernemend Overijssel’ (2017 t/m 2019) dat in opdracht van de Provincie Overijssel uitgevoerd wordt. Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie provincie Overijssel: “Dat economische ontwikkelingen snel gaan weten we allemaal, het gaat erom hoe bedrijven hier op anticiperen. In Overijssel zijn er ondernemers die uitblinken in innovatie, op technisch én op sociaal gebied. En juist dat laatste is belangrijk om de komende tijd op te focussen. Dit doen we onder andere door ervaringsdeskundigen in te zetten als ambassadeur. En dat is nu precies waar het netwerk De Pioniers voor bedoeld is. Laat al die ervaringen maar komen!”
Ambassadeurs zijn benoemde Overijsselse MKB bedrijven die andere ondernemers in de regio laten zien wat de voordelen zijn van sociale innovatie en hoe je dat realiseert.
https://www.vdrbouwgroep.nl/