Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Ondernemers in Twente doen klemmend beroep op gemeente Haaksbergen om zoutwinning niet in gevaar te brengen

De ondernemers in Twente doen via ondernemersvereniging VNO-NCW Midden vandaag een klemmend beroep op de Gemeenteraad van Haaksbergen om de zoutwinning niet in gevaar te brengen. Ze doen dit aan de vooravond van een debat in de Commissie Ruimte komende woensdag 21 juni waarbij weer over de kwestie gesproken wordt.

Marcel Hielkema, voorzitter VNO-NCW Midden: ‘Nobian en haar voorgangers winnen al meer dan 100 jaar op een veilige manier zout in Twente. Door de huidige onzekerheid die is ontstaan dreigt de hele zoutwinning in gevaar te komen met serieuze gevolgen voor de Nederlandse chemie, tal van andere bedrijven en met serieuze gevaren voor werkgelegenheid en de energietransitie.’

Zoutwinning biedt Nederland een onmisbare grondstof en maakt Nederland en Europa op dit gebied ook onafhankelijk van andere minder stabiele landen. Daarnaast speelt zoutwinning een hele belangrijke rol voor onder meer producten die dringend nodig zijn voor een succesvolle energietransitie en een groene economie. ‘Ook elders in Europa is zout schaars en hier kan het veilig’, aldus Hielkema, de praktijk in Twente wijst dat ook uit.

Buurgemeenten als Hengelo en Enschede zien ook geen enkel probleem en vrezen inmiddels het ergste. Zelfs de FNV is een petitie gestart om de banen te redden bij Nobian. ‘Ook als ondernemers maken wij ons grote zorgen over deze kwestie. Zout kan veilig gewonnen worden en het gaat hier om iets totaal anders dan gaswinning. Wij hopen dan ook dat de Gemeenteraad woensdag tot de conclusie komt dat de winning door kan. En anders hopen we dat het Rijk hier de regie vanwege het brede nationale belang overneemt,’ aldus Hielkema.

Meer informatie: Carolien Fortgens, communicatieadviseur, 06-51482177