Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Ondernemers: Onmiddellijk PFAS-beleid nodig om faillissementen te voorkomen

29-10-2019 – ‘Een klein lichtpuntje en in lijn met wat wij hebben bepleit.’ Zo noemen VNO-NCW en MKB-Nederland de brief over PFAS van staatssecretaris Van Veldhoven van vandaag. Volgens de organisaties kunnen we alleen niet wachten tot 1 december en moet met onmiddellijke ingang een oplossing komen om faillissementen te voorkomen.

Tijdelijke achtergrondwaarde
De staatssecretaris maakte vanmorgen bekend dat zij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft gevraagd om voor 1 december te komen met een tijdelijke, landelijke achtergrondwaarde voor PFAS in de (land)bodem. Nu geldt voor baggerwerken en grondverplaatsing de in laboratoria laagst mogelijke waarneming van PFAS van 0,1 microgram. Deze zogenaamde detectiewaarde is nooit bedoeld als norm voor grond- en baggerwerkzaamheden, maar werkt nu feitelijk wel zo uit. Daardoor valt in deze sectoren al het werk stil. Voor grond bij woningen en industrie is vanuit volksgezondheid een norm van 3 en 7 microgram vastgesteld.

Pas tijdelijk handelingskader aan
VNO-NCW, MKB-Nederland en de branches die de actie van morgen op het Malieveld ondersteunen (zie Manifest), pleiten al langere tijd voor een norm voor water- en grondverzet. In een brief aan de staatssecretaris stellen de ondernemersorganisaties voor om die norm in het Tijdelijke handelingskader nu al op een behoedzaam niveau van 1,0 te stellen; dat is nog altijd veel lager dan voor woningen geldt. ‘Daarmee kunnen de grondverzet- en baggersector weer aan het werk, worden faillissementen voorkomen, terwijl de bodemkwaliteit niet verslechtert’, aldus de organisaties ‘Ook in omringende landen wordt nergens een grenswaarde van 0,1 μg/kg gebruikt.’

Structurele oplossingen
Volgens de ondernemers moeten in het Definitieve handelingskader uiteraard structurele oplossingen worden gevonden. Daar werkt het bedrijfsleven in goed overleg graag aan mee.

We hebben geen vier weken!
‘Vier weken is politiek gezien misschien snel, maar ondernemers hebben die tijd niet meer. Dan is het spreekwoordelijke kalf al verdronken. Wat ons betreft geeft de staatssecretaris morgen op het Malieveld al meer helderheid aan de duizenden ondernemers en introduceert ze de norm,’ aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

Download hier de brief aan staatssecretaris Van Veldhoven over de oplossing PFAS-problematiek