Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Ondernemersorganisaties: ‘Blij dat kabinet doorpakt met openingsplan’

VNO-NCW en MKB-Nederland verwelkomen de versnelde versoepelingen van de coronamaatregelen per 5 juni en de reeds aangekondigde volgende stappen in het openingsplan per 30 juni. ‘Met de eerste stap kunnen musea, theaters, bioscopen en andere doorstroomlocaties eindelijk weer bezoekers ontvangen. Ook is het een heel goede zaak dat horecaondernemers na lange tijd weer binnen gasten mogen verwelkomen en dat het kabinet daarbij het onderscheid tussen natte (cafés en kroegen) en droge (restaurants) horeca loslaat’.

VNO-NCW en MKB-Nederland roepen iedereen op zich aan de basisregels te blijven houden, zodat we inderdaad op 30 juni twee stappen tegelijk in het openingsplan kunnen zetten. Dat geeft eindelijk ook de evenementensector weer wat lucht. De Fieldlab Evenementen heeft laten zien dat er – met onder meer de inzet van toegangstesten – naar alle waarschijnlijkheid zelfs meer mogelijk is. De ondernemersorganisaties zijn blij dat die toegangstesten voor iedereen die nog niet is gevaccineerd gratis zijn en dat een vaccinatiebewijs straks ook als zodanig geldt.

Op reis deze zomer
VNO-NCW en MKB-Nederland zijn verheugd dat er op Europees niveau overeenstemming is over het corona-reiscertificaat (EU Digital covid-certificaat). ‘Hiermee is een belangrijke stap gezet om deze zomer op een veilige manier weer op vakantie te gaan, wat ook cruciaal is voor de reisbranche. Wel is goede en heldere communicatie van de overheid hierin van belang en is het zaak dit op EU-niveau zo goed mogelijk te coördineren. Zo voorkomen we dat er aan de grens in elk EU-land verschillende regels gelden’. VNO-NCW, MKB-Nederland en hun leden werken samen met de overheid aan een effectieve implementatie van het reiscertificaat in Nederland.

Plannen voor na de zomer
De ondernemersorganisaties onderstrepen het belang om nu ook al over de zomer heen te kijken en plannen klaar te hebben liggen voor ná die tijd. ‘Het is op zich logisch dat nu alle aandacht uitgaat naar de zomermaanden, maar we moeten goed voorbereid zijn op wat daarna mogelijk volgt. Een vierde of misschien wel vijfde golf met nieuwe lockdowns komend najaar moet koste wat kost worden voorkomen. Dat vraagt om een gerichte strategie met verschillende scenario’s’.

Steunpakket
VNO-NCW en MKB-Nederland wijzen er wel op dat ondernemers met deze versoepelingen niet meteen rendabel en uit de problemen zijn. Daarom is het goed dat het kabinet gisteren heeft aangekondigd het steunpakket te verlengen én verruimen.