Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Ontwikkelingen in de provincies

Actief in de vier provincies Utrecht, Flevoland, Gelderland en Overijssel verzamelen wij ook provinciale ontwikkelingen zodat kennis, kunde en ervaringen makkelijker met elkaar gedeeld kunnen worden. Alle provincies zetten zich in om facturen van ondernemers snel te betalen, liquiditeit te vergroten, subsidies en sponsorbijdragen van cultuur- en sportevenementen en projecten uit te betalen, provinciale loketten en uitvoeringsorganisaties klaar te zetten voor het verwerken van vragen van ondernemers, arbeidsmarktinitiatieven en het naar voren halen van investeringsprojecten.

We werken met provincies samen aan ondernemersonderzoeken en het inzetten van de verschillende (kennis)netwerken die ondernemers willen en kunnen ondersteunen bij de economische en organisatorische effecten van corona. Ook regionale ontwikkelingsmaatschappijen zetten in op aanvullende acties en maatregelen, waaronder het ondersteunen van start-ups en het innovatieve midden- en kleinbedrijf, het bieden van uitstel van betalingen van rente en aflossing. De provincie Flevoland heeft middels de ontwikkelmaatschappij ‘Horizon’ onderzoek gedaan naar de sector effecten van Corona. Zij onderzoeken hoe bestaande fondsen op een aanvullende en effectieve wijze ingezet kunnen worden.

Vrijetijdssector wordt hard geraakt

In vrijwel alle provincies zien we dat de vrijetijdssector hard geraakt wordt. In de provincies Overijssel en Gelderland zijn de Taskforces Gastvrij Overijssel en Gastvrij Gelderland actief om de gevolgen van de coronacrisis binnen verschillende vrijetijdssectoren (o.a. horeca, campings, vakantieparken en cultuur) zoveel mogelijk te dempen. De Taskforce Gastvrij Overijssel, samenwerking tussen de provincie Overijssel, het onderwijs, VNO-NCW Midden, branche- en natuurorganisaties en MarketingOost, heeft een coördinatiepunt gelanceerd voor ondernemers in de vrijetijdssector. Bij dit coördinatiepunt kunnen ondernemers terecht met vragen over hun bedrijfsvoering tijdens de crisis.

Meer acties

Uiteraard worden er nog meer acties uitgezet in de provincies Flevoland, Gelderland, Overijssel en Utrecht. Voorbeelden:

  • Fonds van €500.000 euro voor de ondersteuning van initiatieven in binnensteden en retail beschikbaar gesteld door Provincie Overijssel. In de regio Zwolle hebben ondernemers, overheden en onderwijsinstelling gekozen voor een gezamenlijke regionale aanpak. Er is extra menskracht ingezet voor ondernemers in nood, er is een meldpunt voor collegiale uitleen en de effecten van de maatregelen worden wekelijks gemeten.
  • Deze week starten de provincie Gelderland, VNO-NCW Midden, MKB-Nederland Midden en Oost-NL een ondernemerspanel voor Gelderse ondernemers (Gelderse leden ontvangen hierover vanmiddag nog bericht van ons). De resultaten geeft provinciale en lokale overheden inzicht in de behoefte van ondernemers en optimalisatie van aanvullende regelingen en acties.
  • In de provincie Utrecht is de Utrecht Region Economische Corona Alliantie ontstaan. Vanuit deze alliantie wordt hulp geboden aan ondernemers door andere bedrijven, gemeenten en de provincie. Ook maakt de provincie Utrecht elke week een overzicht van de impact van het coronavirus op het bedrijfsleven die ze ook actief delen.
  • Flevolandse producenten hebben samen de Flevour Box gelanceerd: een box met producten uit Flevoland. De box wordt mede mogelijk gemaakt door Flevo Campus. Flevo Campus is een samenwerkingsverband tussen Aeres Hogeschool Almere, Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute), de Gemeente Almere en de Provincie Flevoland.

Contactpersoon
Rob Oostermeijer, hoofd beleid VNO-NCW Midden