Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

den haag, 15-1-2021, foto serge ligtenberg, prinses laurentien

Op Flevopenningengala in Zeewolde: Laurentien van Oranje reikt Flevopenning Participatie uit

De Flevopenning Participatie wordt dit jaar uitgereikt door Laurentien van Oranje, co-founder en director van de number 5 foundation. Dat gebeurt tijdens het Flevopenningengala dat op 7 juni a.s. in het jubilerende Zeewolde wordt gehouden. Er zijn voor de Participatiepenning door de Flevolandse gemeenten zes bedrijven genomineerd wegens hun inspanningen op het terrein van inclusief werkgeverschap.

Laurentien van Oranje zet zich sinds 2001 in voor de bevordering van laaggeletterdheid. In 2004 heeft zij de stichting Lezen en Schrijven opgericht om laaggeletterdheid in Nederland te voorkomen en verminderen. Daarnaast is Laurentien zeer nauw betrokken bij Taalschatten. Dit is een initiatief van de number 5 foundation in samenwerking met Tilburg University en Stichting Lezen en Schrijven. Het  gezamenlijke doel is er voor zorgen dat álle kinderen op het juiste taalniveau zijn wanneer zij beginnen aan de basisschool.

Bewustwording laaggeletterdheid

Het Regionaal Werkbedrijf Flevoland (RWF), de initiatiefnemer van de Flevopenning Participatie, zet zich sinds 2015 in voor een arbeidsmarkt waarin iedereen naar vermogen onbeperkt mee kan doen en niemand aan de kant staat. Er is een actieplan ‘Taal op de Werkvloer’ om de bewustwording bij werkgevers op het gebied van laaggeletterdheid te vergroten en hen duidelijk te maken welke problemen laaggeletterdheid kan opleveren (bijvoorbeeld onveilige situaties) en welke winst ze kunnen bereiken door middel van taalverbetering van hun werknemers. In eerste instantie vooral het herkennen en erkennen door werkgevers van het probleem en het belang voor zowel de werkgever als de werknemer.

De voor de Flevopenning Participatie genomineerde bedrijven zijn: Prinses Beatrix School met de Bijbel (Urk); Staatsbosbeheer (Zeewolde); Rataplan (Dronten); Woonzorg Flevoland (Lelystad); Key2Finance (Almere) en InGroen Projecten (Noordoostpolder).

Nieuw: de Pionierpenning

De Stichting Flevopenningen introduceert dit jaar de Pionierpenning, een nieuwe onderscheiding voor veelbelovende bedrijven die bijdragen aan maatschappelijke transities zoals energie, voedsel en grondstoffen. De Pionierpenning wordt toegekend op basis van een jaarlijkse analyse door Horizon Flevoland en de gastgemeente van Flevopenningen, dit jaar Zeewolde. Wethouder Helmut Hermans en directeur Marco Smit hopen hiermee bedrijven te inspireren en innovatie en duurzaamheid te stimuleren. De penning erkent bedrijven met een positieve impact en ondersteunt hun toekomstige groei en bijdrage aan de regio.