Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Personeel lenen bij piekbelasting

Collegiale in- en uitleen van medewerkers voor logistieke bedrijven kan pieken en dalen in werk verhelpen. Maar het vergt vooral juridisch goede afspraken en vertrouwen tussen de ondernemers. Begin dus klein, met je buurman bijvoorbeeld.

Dat is de conclusie na de bijeenkomst van ondernemers en Logistics Valley Rivierenland in het Huis van de Logistiek op Medel. In samenwerking met VNO-NCW Midden, MKB Nederland en NLwerktaanwerk was deze bijeenkomst geïnitieerd om eens anders te kijken naar oplossingen voor arbeidsmarkttekorten en dan specifiek pooling. De masterclass was een start om af te tasten of ondernemers deze manier van personeel inzetten zien zitten. Joost Hack en Marc Samuels schilderden namens NLwerktaanwerk de behoeften in de logistieke sector, die worstelt met personeelstekorten. “Chauffeurs, orderpickers, kraanmachinisten, personeel op HBO-niveau en ook administratieve medewerkers worden gezocht in de sector. Landelijk gaat het om 5000 bedrijven met 170.000 medewerkers. Bijna een derde daarvan is ouder dan 55 jaar, dus er is ook nog een grote pensioenuitstroom”, aldus Samuels. In Rivierenland is de behoefte groot aan chauffeurs, heftruckchauffeurs en dock-medewerkers.

Om pieken en dalen in bedrijven op te vangen, is collegiale in- en uitleen (CI&U) een oplossing, stelde Joost Hack. “Er zijn al succesvolle initiatieven in het land. Maar waar succes wordt geboekt, worden vooral de medewerkers er goed op voorbereid. Ze moeten het willen, uitgeleend te worden, en hun kennis en vaardigheden moeten op het werk in een ander bedrijf worden aangepast. Maar het is ook een kans voor ze, eens elders te kijken hoe daar wordt gewerkt, niet vastgeroest te raken en nieuwe dingen te leren.”

Maar voor het zover is, zullen bedrijven het onderling eerst eens moeten worden. Een arbeidspool oprichten is niet aan te raden, stelde Thijmen Ross van Bierman Advocaten. “Dat lijkt al snel op een uitzendbureau en dat is onderwerp van zeer strikte regels. Je kunt dus één op één met een andere ondernemer afspraken maken, of, wanneer er meer bedrijven meedoen, een centrale plek inrichten die de vragen om medewerkers afwerkt.” Biermans Advocaten had voor de deelnemers een checklist gemaakt met punten om rekening mee te houden, zoals afspraken over betaling, aansprakelijkheid en wat te doen bij ziekte en ongeval. Ook is er een modelovereenkomst opgesteld die de ondernemers direct kunnen gebruiken, zodat de risico’s zijn afgehecht.

De checklist, modelovereenkomst en alle besproken informatie, bieden de ondernemers voldoende bagage om ermee aan de slag te kunnen. Al met een al een zeer geslaagde bijbeenkomst!