Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Beeld: Rijkswaterstaat

Rijstroken op A12 IJsselbruggen vanaf begin 2020 anders ingedeeld

Al het verkeer op de A12 IJsselbruggen krijgt vanaf begin 2020 in beide richtingen te maken met verschoven rijstroken en een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur. De verwachting is dat dit beperkte verkeershinder oplevert. Rijkswaterstaat kan hierdoor afwisselend twee stalen bruggen afsluiten zodat deze minder zwaar belast worden. De stalen bruggen zijn na tientallen jaren zeer intensief gebruik, toe aan een renovatie. Het verkeer kan met beperkte verkeershinder in afwachting van de geplande renovatie in 2022 hiermee veilig gebruik blijven maken van de bruggen. Alle bestaande op- en afritten blijven in gebruik.

Het verkeer in de richting van Duitsland krijgt net als nu vier rijstroken beschikbaar en rijdt met twee rijstroken over de betonnen brug en met twee rijstroken afwisselend over één van de stalen bruggen (zie afbeelding). Hierdoor worden de stalen bruggen om-en-om ontzien in de periode tot deze bruggen gerenoveerd worden. Het verkeer in de richting Arnhem/Utrecht krijgt nu drie in plaats van vier rijstroken en rijdt over de betonnen bruggen.

Voorbereidende werkzaamheden

De komende weken worden voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd zodat het verkeer met 90 km/h veilig van de ene naar de andere brug geleid kan worden. Hiervoor moet o.a. de geleiderail aangepast worden en plaatselijk nieuw asfalt en markering worden aangebracht. Deze werkzaamheden worden ’s avonds en ’s nachts uitgevoerd als er minder verkeer is. Dit veroorzaakt beperkte verkeershinder. Er blijft altijd minimaal één rijstrook in iedere rijrichting beschikbaar.

Renovatie stalen IJsselbruggen

De stalen IJsselbruggen staan in de planning om gerenoveerd te worden vanaf 2022. Deze renovatie wordt op dit moment voorbereid. Renovatie van deze bruggen is nodig zodat de constructie de toegenomen verkeersdruk de komende jaren aan kan. De bruggen zijn na uitvoering van de renovatie 30 jaar vrij van groot onderhoud. Vooruitlopend hierop inspecteert Rijkswaterstaat sinds april 2017 de brug regelmatig en voert zo nodig onderhouds- en versterkingsmaatregelen uit. Rijkswaterstaat neemt passende maatregelen wanneer inspecties daartoe aanleiding geven. Daarbij staat veiligheid voorop. Dit kan betekenen dat rijstroken op de stalen IJsselbruggen in de A12 richting Duitsland tijdelijk worden afgesloten. De betonnen brug, waarover verkeer vanuit Duitsland en De Liemers richting Arnhem en Utrecht rijdt, verkeert in goede staat en wordt niet gerenoveerd.

Voor meer info: www.rws.nl/A12ijsselbruggen

Huidige situatie

 

Situatie per Q1 2020