Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Foto: Radio Ideaal

Ruim 5000 bezoekers op de Techniekdag in Zelhem

Zaterdag 16 maart werd de Techniekdag Achterhoek georganiseerd op het bedrijventerrein van Polyketting/Intralox in Zelhem. Toen om 10.00 uur ’s morgens de deuren opengingen was het al direct een drukte van belang. Techniek leeft in de Achterhoek, want er kwamen ruim 1500 jongeren met hun begeleiders naar Zelhem.

Op de Techniekdag worden jongeren in de leeftijd van 8 tot en met 13 jaar met doe-activiteiten geënthousiasmeerd om voor een technische opleiding of een technisch beroep te kiezen. In Zelhem konden zij bij 58 bedrijven en opleidingen zien en beleven dat techniek echt cool is.

Aan het eind van de dag verlieten de jonge techneuten het terrein met volle rugzakjes, want wat was er een hoop te maken en te leren. Virtual Reality, robots, 3D printen, een storing oplossen met een computer onder de motorkap van een auto, zelf een molentje of een lampje maken, smeden, proefjes doen met water en zelf rondrijden op een baggerkraantje, op de Techniekdag kon het allemaal.

De Techniekdagen zijn een initiatief van VNO-NCW Achterhoek, de Thematafel Onderwijs en Arbeidsmarkt (Regio Achterhoek) in nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven en de regionale onderwijsinstellingen.

Volgend jaar komt de Techniekdag Achterhoek weer naar een andere gemeente maar op 21 september organiseren partijen alweer voor de 3e keer een grensoverschrijdende Techniekdag. Dan zijn we te gast bij het Berufskolleg-West in Bocholt.

Wil jij op de hoogte blijven over de Techniekdagen klik dan hier.

Week van de Techniek in de Gemeente Bronckhorst
In de week van 11 tot en met 16 maart werd in de gemeente Bronckhorst de Week van de Techniek georganiseerd. Deze week stond bol van techniek promotende activiteiten voor basisschoolleerlingen.

Er gingen 295 leerlingen uit 13 groepen 7/8 op excursie naar 9 innovatieve bedrijven. De leerlingen kregen daar een kijkje in de keuken, mochten vragen stellen en leerden in de praktijk hoe veelzijdig werken in de techniek kan zijn.

In samenwerking met de gemeente Bronckhorst, het Waterschap Rijn IJssel en het Staring Instituut kregen 5 groepen 5/6 “klimaatles”. Deze klimaatlessen gingen over de kringloop van het water.

Er was ook aandacht voor meisjes in techniek. Samen met het VHTO (Expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek) kregen 8 groepen 1 tot en met 4 het project Beeldenbrekers aangeboden. Beeldenbrekers is een project voor groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs over het doorbreken van genderstereotypen en genderstereotiepe beelden over beroepen. Hierbij staat het bezoek van een vrouwelijke bèta/technische beroepsbeoefenaar in de klas (gastles) centraal.

Foto’s: Radio Ideaal