Taal-eis én miljardenbezuinigingen in het hoger onderwijs: ‘innovatieve kenniseconomie van Nederland in gevaar’

19 november 2024

De vijf regionale werkgeversverenigingen van VNO-NCW waarschuwen de Tweede Kamer in een brief dat de Wet Internationalisering in Balans, samen met miljardenbezuinigingen op onderwijs en innovatie, de kenniseconomie van Nederland ernstig zal raken. De wet stelt Nederlands als hoofdregel voor het hoger onderwijs, wat volgens de werkgevers zal leiden beperkte toegang tot internationaal talent en daarmee en een slechtere concurrentiepositie voor innovatieve bedrijven. Ze pleiten voor maatwerk om de instroom van internationale studenten te beheersen en wijzen erop dat Nederland al vijf plaatsen is gezakt op de innovatieranglijst.

Klik hier om de brief te bekijken.

Innovaties en investeringen nodig voor welvaart
De beperkingen op internationaal talent in combinatie met de bezuinigingen op onderzoek zullen volgens de werkgevers ten koste gaan van het toekomstig verdienvermogen van Nederland. Wanneer onderwijsinstellingen in andere landen zonder belemmeringen wél internationale talenten kunnen opleiden, levert dat een probleem op voor bedrijven in Nederland die een beroep willen doen op datzelfde talent. Zeker in de context van een uiterst krappe arbeidsmarkt. Dit zal van invloed zijn op de innovaties en investeringen die worden gedaan in Nederlandse ondernemingen en daarmee de bedrijvigheid die we nodig hebben om Nederland in de toekomst welvarend te houden.

Oók wanneer bepaalde regio’s of sectoren een uitzonderingspositie krijgen, zal dit het ecosysteem van kennisinstellingen en bedrijven in haar functioneren raken. De positie en ontwikkeling van Nederland als kenniseconomie wordt aangetast.

Genuanceerde aanpak
De werkgeversverenigingen pleiten daarom voor een genuanceerde aanpak in plaats van een generieke taalverplichting voor het hoger onderwijs. In plaats van deze generieke benadering, stellen ze voor dat Nederland moet zoeken naar doeltreffendere manieren om de druk op onderwijsinstellingen te beheersen. Nederlands als hoofdregel in het hoger onderwijs vormt volgens hen een risico voor het kennisecosysteem waarin bedrijven en kennisinstellingen gezamenlijk opereren.

Verdwenen uit innovatie top-5
Ook de keuze om te bezuinigen op onderzoek en onderwijs is in de ogen van de werkgeversverenigingen zeer onverstandig, zeker gezien het feit dat Nederland op gebied van innovatie internationaal steeds verder achterop raakt. Nederland daalde de afgelopen jaren al vijf plaatsen op de innovatie ranglijst en is verdwenen uit de top-5. Bovendien toont het recent gepubliceerde Draghi-rapport hoe belangrijk het is om te blijven investeren in kennis en innovatie om de concurrentiekracht van de Europese economie niet verder te laten afzwakken ten opzichte van de VS en China.

De discussie onderstreept het belang van een strategische aanpak om zowel de positie van Nederland als kennisland te behouden als om op een verstandige manier internationale instroom te reguleren zonder de concurrentiekracht en de toekomst van de Nederlandse kenniseconomie in gevaar te brengen.

Vragen of meer informatie?
Neem dan contact op met Tjerry Verhoeven, portefeuillehouder Arbeidsmarkt & Onderwijs, 06-53786919.