Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Foto: Rijkswaterstaat

Verbreding sluis Kornwerderzand goed nieuws voor Flevoland en regio Zwolle

Het besluit om de sluis Kornwerderzand te verbreden en de bruggen te vernieuwen is genomen. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen bekend gemaakt. Voor dit project is jarenlang gelobbyd door ondernemers, gemeenten en provincies. Met de realisatie van de plannen wordt een impuls gegeven aan de bedrijvigheid en werkgelegenheid rond het IJsselmeer en tot in het verre achterland.

De nieuwe sluis moet uiterlijk 2025 in bedrijf zijn. Bedrijven gaan voor meer dan 100 miljoen investeren in nieuwe en uitbreiding van bestaande activiteiten. Hiermee worden de komende jaren tot 3000 nieuwe banen gecreëerd. Ook geeft het project een impuls aan het verduurzamen van vervoersstromen door meer vervoer over water in plaats van over de weg.

Het verbreden van de sluis en Kornwerderzand en vernieuwen van de bijbehorende bruggen kost in totaal 215 miljoen euro. Regionale overheden en het bedrijfsleven betalen mee aan het project. De planning is dat het totale project uiterlijk in 2026 is afgerond.

 Van belang voor de regio

De nieuwe sluis wordt 11 meter breder en dat maakt een wereld van verschil voor Flevoland en de regio Zwolle. De 25 meter brede sluis is dan geschikt om de nieuwe generatie schepen door te laten. Een enorme impuls voor de regio Zwolle en het havengebied. Met de verbreding van de sluis is Port of Zwolle bereikbaar voor shortsea schepen. De logistieke positie van de regio Zwolle wordt hiermee nog sterker. Het biedt de regio economische groei en werkgelegenheid.

De kracht van gezamenlijke lobby

Aan de lobby voor de verbreding van de sluis hebben veel partijen meegewerkt. Afgelopen september is minister Van Nieuwenhuizen op werkbezoek in Meppel geweest. Ondernemers, regionale en provinciale overheden uit Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland hebben gezamenlijk een bidbook aan de minister aangeboden. Laurens de Lange, voorzitter van VNO-NCW regio Zwolle, die hier ook bij aanwezig was: “Een mooi voorbeeld hoe samenwerking in de lobby een prachtig resultaat kan opleveren. Goed ook om te benoemen dat Port of Zwolle hier ook een grote bijdrage aan heeft geleverd”.

Ook vanuit MKB-Nederland regio Zwolle is de lobby altijd ondersteund. Jelle Weever, voorzitter MKB-Nederland regio Zwolle: “Vorig jaar hebben we de Tweede Kamer al laten weten hoe belangrijk de vernieuwing van deze sluizen is. Dit besluit is een grote stap in de ontwikkeling van onze regio”.

Contactpersoon VNO-NCW Midden

Auke Oosterhoff, regiomanager VNO-NCW regio Zwolle