Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

foto: Pixabay

Videopodcast: Freek Welling en Steven Enneman

Freek Welling, manager energy bij Oost NL en Steven Enneman, directievoorzitter van de Rabobank Graafschap, vertellen in deze vidoepodcast over de samenwerking van overheid en bank, noodpakketten om financiële lasten te verlichten voor ondernemers en andere manieren om ondernemers snel te helpen.

Steven Enneman, directievoorzitter van de Rabobank Graafschap, geeft aan dat de banken samen met de overheid de handen in 1 hebben geslagen om bedrijven te beschermen tegen financiële gevolgen van Corona. Naast de overheidsmaatregelen die al vaker aan de orde zijn geweest vanuit de overheid heeft o.a. de Rabobank ook eigen noodpakketten opgetuigd om de financiële lasten van ondernemers te verlichten.

  1. Uitstel van aflossingsverplichtingen (privé en zakelijk):
    • Uitstel aanvragen op je hypotheek voor 3 maanden (rente en aflossingen)
    • Aflossingsverplichtingen zakelijke leningen (6 maanden uitstel op zakelijke leningen en 3 maanden op lease)
  2.  Overbruggingslening (BMBC-regeling) tot 1.500.000
    • Minimaal 3 maanden maximaal 2 jaar.
    • Kan snel geregeld worden en de overheid staat garant voor 75%. Dat is geen risicoloze lening natuurlijk. Voor 25% blijf je risicohouder en er wordt een borg van 10% gevraagd. Je onderneming moet natuurlijk wel goed hebben gedraaid voor de crisis en gezond zijn als bedrijf.

Freek Welling, manager Energy bij Oost NL, ziet dat ze er juist nu voor de ondernemers moeten zijn. In deze barre tijden zetten ze alle zeilen bij om alle 240 bedrijven die zijn aangesloten actief te contacten en in kaart te brengen waar ze eventueel tegenaan gaan lopen en van advies te voorzien. De groeiversneller is een van de producten van Oost-NL en die kun je bijvoorbeeld inzetten voor professionele ondersteuning. Vanuit de provincie zijn er gelden die het mogelijk maken creatieve ideeën en producten vanuit het bedrijfsleven, die ze kunnen inzetten voor de regio en/of inwoners van de provincie, af te nemen. Er komt een apart loket voor, maar als ondernemers daar hulp bij nodig hebben kunnen ze zich ook richten tot Freek.

Innovatieve bedrijven hebben het extra moeilijk. Vaak worden deze bedrijven uit eigen vermogen gefinancierd. Ze zijn onzekerder over de toekomst en de bereidheid voor ondersteuning is in veel gevallen niet zo groot. Er komt een noodkrediet (overbruggingskrediet) die vanuit meerdere partijen wordt ondersteunt, en Freek hoopt de details volgende week naar buiten te kunnen brengen als de handtekeningen zijn gezet. Het gaat om krediet speciaal voor startups, innovatieve mkb-ers en scale-ups. De doorlooptijden en afhandeling van deze kredieten zullen zo snel mogelijk zijn.

Er is vaak sprake van tekort aan vermogen en veel opstartkosten bij innovatieve bedrijven. Rabobank is ook in gesprek om ook hier een fonds voor in het leven te roepen, maar dat blijft wel echt lastig. Ze staan klaar met een heel team van accountmanagers om de beste regeling per situatie in te zetten. Soms, merkt Steven, is de weg naar de banken nog lastig voor ondernemers. Toch kunnen banken juist nu een grote positieve rol spelen.

De bank kan de wereld niet mooier maken dan het is. Het is soms moeilijk perspectief te bieden, omdat het morgen anders kan zijn. Maar wat ze wel kunnen doen is het moment van nú verlichten. In sommige branches gaat het nu heel erg slecht. Andere sectoren, waar de klap later gaat komen, moeten niet te lang wachten en op tijd het gesprek aan gaan om zich goed voor te bereiden. Samen met de partijen achter Achterhoekverbindt.nl wil Steven zich sterk maken voor de ondernemers in de Achterhoek.

Ook bij Oost-NL zien ze dat ondernemers het zwaar hebben, maar ook dat er in de regio meer contact dan ooit is tussen bedrijven onderling. De overheid maakt ook enorme stappen om de ondernemers écht snel te helpen. Ze weten, via bijvoorbeeld Oost-NL, de ondernemers echt goed te bereiken en bureaucratische trajecten te versnellen.

www.achterhoekverbindt.nl