Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

VNO-NCW Midden heel positief over de Akte van Oost

Kandidaat-Kamerleden uit Oost-Nederland van negen politieke partijen presenteerden op 4 maart gezamenlijk De Akte van Oost. Hierin verklaren zij zich in te zetten voor de economie van Oost-Nederland en voor andere belangrijke thema’s als wonen, bereikbaarheid, landbouw en natuur, de energietransitie en de inzet van nieuwe technologie. Het is voor het eerst dat een brede vertegenwoordiging van kandidaat-Kamerleden in aanloop naar de verkiezingen een dergelijke regionale verklaring heeft gepresenteerd.

De kandidaat-Kamerleden die meedoen zijn van de partijen SP, GL, PvdA, Volt, D66, CDA, VVD, CU en SGP. De betrokken kandidaat-Kamerleden ondersteunen in de Akte van Oost de oplossingen en innovaties in Gelderland en Overijssel, zodra zij in de Tweede Kamer gekozen zijn. De gezamenlijke verklaring werd gepresenteerd tijdens de webcast Kracht van Oost op 4 maart.

Kracht van Oost 2.0
Onderzoeker Oedzge Atzema presenteerde tijdens deze webcast de uitkomsten van Kracht van Oost 2.0. Wetenschappers hebben bij dit onderzoek heel gedegen in kaart gebracht wat de kracht van de ruimtelijke-economische structuur van Oost-Nederland is. Ze hebben zich ook de vraag gesteld of deze structuur voldoende klaar is voor de toekomst. Het is een vervolg op de eerste versie van Kracht van Oost uit 2016. Kandidaat-Kamerleden hebben zich voor de Akte laten inspireren door de Kracht van Oost en recente werkbezoeken aan Oost-Nederland.

‘Unieke verklaring’
Andries Heidema (CdK Overijssel) is erg blij met de Akte: “Het is toch wel uniek te noemen dat kandidaat-Kamerleden uit onze provincies voorafgaand aan de verkiezingen met een dergelijke verklaring komen. Er blijven politieke verschillen, maar voor de kiezer is het ook mooi om te zien dat partijen elkaar voor belangrijke thema’s in Oost-Nederland juist weten te vinden.”

John Berends (CdK Gelderland) is het hier van harte mee eens: “Dit is veelbelovend voor de samenwerking met Den Haag in de komende jaren. Oost-Nederland laat hiermee precies zien waar we goed in zijn: samenwerken en voorop lopen.”

Ook Marcel Hielkema (voorzitter VNO-NCW Midden) sluit hierbij aan: “VNO-NCW Midden is heel positief over de Akte van Oost. Dit is voor het eerst dat politieke partijen zich op deze wijze gezamenlijk inspannen voor de economie en samenleving in Oost Nederland. Deze Akte van Oost biedt perspectief om in het Nationale Groeifonds en het nieuwe regeerakkoord Oost-Nederland ruimte te bieden om investerend uit de crisis te komen.”

De Akte van Oost is online te vinden op: https://nederlandslimbenutten.nl/aktevanoost-1/.