Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Vrijetijdssector regio Zwolle stimuleert instroom arbeidsmarkt met ‘100% gastvrij-opleiding’

26-04-2022 – In Regio Zwolle werken werknemers, werkgevers en gemeenten aan een aantrekkelijke en sterke arbeidsmarkt. Met ruimte voor ieders talent. Samen kunnen we écht sprongen maken en dat is hard nodig. Tegelijk lopen we tegen grenzen aan. Het is tijd voor een upgrade van onze regionale arbeidsmarkt. Daarvoor is Upgrade jezelf Regio Zwolle in het leven geroepen, ontstaan vanuit de Human Capital Agenda, het programma dat investeert in mensen. Binnen dit initiatief zijn negen sectortafels actief, waar afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers, onderwijs en het UWV.

Gerrit Jan Hagedoorn, eigenaar vakantiepark Beerze Bulten en bestuurslid VNO-NCW Regio Zwolle, is kartrekker van de sectortafel vrijetijdseconomie. Wij vroegen hem wat deze rol inhoudt en wat het hem en ondernemers uit de sector heeft gebracht.

“De vrijetijdssector is een van de grote verliezers van de coronapandemie. Veel medewerkers zijn de afgelopen jaren uitgestapt en werken nu in andere branches. Terwijl de drukte in onze sector enorm is, alles trekt weer aan. Waar ik als kartrekker voor ga – samen met medekartrekker Thea Koster van Deltion College en Henk van Voornveld als expert en ‘tafelbegeleider’-  is het verhogen van de instroom van vakkrachten in de vrijetijdssector. Meer mensen interesseren en opleiden voor het mooie werk dat we doen. We initiëren daartoe onder andere projecten of versnellen bestaande initiatieven. Voorbeeld hiervan is de 100% gastvrij academie, een nieuwe leerlijn voor mbo-studenten, specifiek gericht op de leisure en vrijetijdseconomie. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met het Alfacollege in Hardenberg. 20 ondernemers uit het Vechtdal zijn hierbij betrokken en bieden bbl-leerlingen een arbeidscontract. Voor elk niveau is er werk. Voor zij-instromers is een ander traject gestart, zij krijgen de mogelijkheid een verkort programma te volgen, dat samen met Deltion College is ontwikkeld. De eerste mensen zijn al aan de slag!”

De 100% gastvrij academie heeft inmiddels navolging in de kop van Overijssel, in de Weerribben. Hagedoorn roept ondernemers op gebruik te maken van deze en andere initiatieven. “Ga vooral niet allemaal het wiel zelf uitvinden, laten we slim samenwerken”.

‘Upgrade jezelf’ investeert in werkgevers en werknemers. Naast inspirerende verhalen & podcasts, een handige scan en een netwerk van specialisten, is er een financieel steuntje in de rug vanuit het Ontwikkelfonds Regio Zwolle. Dat geld is voor vakgerelateerde bijscholing en opleiding, oftewel voor het upgraden van mensen. Kijk voor meer informatie op www.upgradejezelfregiozwolle.nl

Podcast
Miriam Slomp-Dekkers heeft samen met haar man en dochter Hotel Brasserie De Pergola in het centrum van Giethoorn. Upgradejezelfregiozwolle spreekt met haar over het ondernemen in tijden van corona, omgaan met de krapte op de arbeidsmarkt en hoe belangrijk goede arbeidsvoorwaarden zijn in de horeca. Verder geeft Miriam een aantal tips aan ondernemers in de horeca, die nu veel problemen ervaren bij het vinden van goed personeel. Benieuwd welke dat zijn? Luister naar de podcast via upgradejezelfregiozwolle.nl.

Meer informatie
Wil je meer weten over het Ontwikkelfonds, hoe je kunt aansluiten bij de 100% gastvrij academie of andere arbeidsmarktontwikkelingen in Regio Zwolle? Neem contact op met je regiomanager Auke Oosterhoff, tel. 06-11351719.