Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Foto: Jack Tillmans

Wat kunt u doen aan een goed werkend elektriciteitsnetwerk?

In de afgelopen maanden hebben Gelderse bedrijven met een grootverbruik elektriciteitsaansluiting een mail van netbeheerder Liander ontvangen voor het doorgeven van hun 10-jaarsprognose van het benodigde transportvermogen van hun aansluitingen. Dit voor zowel het afnemen als terugleveren van elektriciteit.

VNO-NCW Midden roept de betreffende bedrijven op de prognose daadwerkelijk in te vullen. Op die manier levert het bedrijfsleven een constructieve bijdrage aan het voorkomen van capaciteitsproblemen van het elektriciteitsnetwerk in de verdere toekomst. Een betere inschatting van de toekomstige vermogensbehoefte aan de hand van jouw gegevens zorgt voor effectievere investeringskeuzes in het net.

Prognose indienen

Geef de 10-jaarsprognose snel en eenvoudig door via Mijn Liander.

Heb je al een Mijn Liander account?
> Log dan hier in
> Ga naar het tabblad ‘Aansluitingen’
> Klik op ‘Vul hier uw prognoses in’
Je krijgt nu een overzicht van al jouw aansluitingen waarvoor je de 10-jaarsprognose kunt invullen.

Heb je nog geen Mijn Liander account? Maak deze dan eerst hier aan.

Houd tijdens het invullen onder andere rekening met plannen op het gebied van elektrisch vervoer, overgaan van aardgas naar elektriciteit of het (meer) gaan opwekken van elektriciteit door bijvoorbeeld zonnepanelen.

Voorbeeld: Een ondernemer op de hoek, bijvoorbeeld een cateringbedrijf heeft groeiambities. Het bedrijf wil over 2 jaar de productie uitbreiden en dan gelijk zonnepanelen op het dak laten plaatsen plus laadpalen voor nieuwe elektrische bestelbusjes. En dat vraagt extra elektrisch vermogen in kW (let op: niet te verwarren met het verwachtte jaarverbruik (eenheid kWh)). Dat is geen eenvoudige vraag, maar wél van groot belang. Zowel voor jou – zodat je kan blijven ondernemen – als het elektriciteitsnet van de toekomst!

Waarom vraagt Liander om een 10-jaarsprognose?
Liander is hard aan het werk om het elektriciteitsnet uit te breiden en te verzwaren. Dat gaat steeds vaker niet snel genoeg. De groeiende economie, de woningbouwopgave en de effecten van energietransitie die steeds duidelijker merkbaar worden – zoals windmolens, zonneparken en elektrisch vervoer –: er is steeds meer elektriciteit nodig en er wordt steeds meer duurzame elektriciteit teruggeleverd aan het net.  We zien daardoor lokaal op diverse plekken ‘netcongestie’ ontstaan. En als er in jouw gebied netcongestie ontstaat, dan kunnen geen nieuwe ondernemers meer aangesloten worden en kunnen bestaande ondernemers niet meer uitbreiden. Voor iedereen is dit een enorm vervelende situatie, want het duurt jaren voordat het net is verzwaard!

Meer weten?
Wil je nog meer lezen over de 10-jaarsprognose? Kijk dan op de website van Liander.