Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

“We kunnen weer bouwen aan een toekomst”

Fabian Dolman, familiebedrijf Quality Wellness Resorts kijkt uit naar 1 juli

Het was de afgelopen maanden stil in de vier saunacomplexen van Quality Wellness Resorts. Te stil. Directeur Fabian Dolman van Thermen Bussloo kan niet wachten tot het 1 juli is, de dag dat – als het coronavirus onder controle blijft – het resort alle deuren weer kan openen.

“Wij zijn ontzettend blij dat de openingsdatum is vervroegd. Uiteraard hadden we graag de sauna’s op 1 juni willen openen. Nu is het zo dat we alleen de deelactiviteiten van onze resorts starten, zoals het hotel, de beauty, de restaurants (in juni tot 30 couverts), zwembaden en ligweides. Met 1 juli in het vooruitzicht kunnen we weer bouwen aan de toekomst, maar dit is nog steeds op basis van goede getallen van het RIVM. Dus als op 15 juni alle besmettingen meevallen dan willen we pleiten voor directe opening van onze resorts. Elke week dat we eerder open kunnen is voor ons cruciaal!”

Zijn er nog obstakels?

“Wij zien geen obstakels om open te kunnen behalve de risicomijdende politiek die ons groen licht moet geven.”

Voorbereidingen op de anderhalvemetereconomie

“Samen met de VNSWB (Vereniging van Nederlandse Sauna en Wellnessbedrijven) hebben we een 1,5 meter protocol geschreven. Dit betekent dat we in alle ruimtes van het resort de 1,5 meter als regel hebben ingebouwd (looproutes, plekken aangegeven waar je mag staan / mag zitten). Ook in het restaurant is er voldoende afstand. Alles is geënt op 2-tjes. We hebben heel veel maatregelen getroffen en uiteraard is de capaciteit bij ons anders dan normaal. Vanaf 1 juli kunnen we 40%-50% van de oude capaciteit draaien. Dit heeft een grote impact op het businessmodel.

De vraag is of dit een verdienmodel wordt: dit gaan we zien. Wat we niet doen is kortingen geven en we moeten reguleren dat gasten niet tegelijkertijd komen. We plannen tijdsblokken van 6 uur in. Je bent op deze wijze meer aan het plannen en aan het sturen. Uiteindelijk zal de gast alleen maar meer ruimte en kwaliteit ervaren dus die zal er blij mee zijn. Ik denk trouwens dat de vraag van de gasten enorm zal zij,n nu wetenschappelijk bewezen is dat sauna het immuunsysteem verhoogd en dat het virus niet kan overleven binnen de temperaturen die in de sauna’s aanwezig is. Juist in deze tijd is iedereen op zoek naar een vitaler en een gezond leven.”

Netwerk belangrijk 

“Het is waardevol om een netwerk te hebben: de juiste mensen kennen om met de juiste mensen aan tafel te komen. De ondernemersorganisaties en brancheorganisaties spelen hier een belangrijke rol in. Verbinden en samen optrekken is het belangrijkst. Het draait om argumenten verzamelen, daarop inspelen en onderzoeken aanleveren. Geen “nee” als antwoord slikken en doorgaan totdat je succes behaald. Nu 1 juli is behaald, zien wij dit als een overwinning van onze gezamenlijke vastberadenheid.”

Crisismanagement

“Je leert in deze tijd crisismanagen en vechten voor je toko. Daar waar we de afgelopen 14 jaar met positieve / constructieve /opbouwende / ondernemende plannen bezig zijn geweest, zijn we nu alleen maar aan het managen om kosten te minimaliseren en liquiditeit te bewaken, en daarnaast vervelende beslissingen te nemen door veel contracten niet te verlengen en de teams te versmallen. Ook geeft deze crisis weer hoe kwetsbaar je bent als ondernemer als de overheid besluit om jouw bedrijf te sluiten.

En je leert tegelijkertijd ook het hoofd koel te houden en in verbinding te blijven met de familieaandeelhouders en medewerkers, en thuis gewoon weer echtgenoot en vader zijn. Dat is best een uitdaging kan ik je zeggen.”