Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Goed dat ondernemers meer lucht krijgen door versoepeling maatregelen

24-06-2020 – VNO-NCW Midden is verheugd dat het kabinet de coronamaatregelen verder versoepelt. Dat geeft ondernemers in tal van sectoren eindelijk weer meer lucht, zoals sportscholen, touringcar- en evenementenbedrijven. Essentieel is wel dat TNO, in opdracht van het kabinet, nu snel onderzoek doet naar de mogelijkheden om op een verantwoorde manier ook van de 1,5 meter regel te kunnen afwijken, zoals VNO-NCW en MKB-Nederland hebben bepleit. Dat is snel nodig om te voorkomen dat ondernemers in bijvoorbeeld de horeca en de culturele sector alsnog omvallen omdat ze met die regel onvoldoende uit de voeten kunnen.

Veel mogelijk voor ondernemers

Met de woensdag aangekondigde versoepeling wordt weer een belangrijke stap vooruit gezet. Wij zien hierin de resultaten van hun overleggen met het kabinet terug. Voor ondernemers wordt weer veel meer mogelijk. Het is goed en terecht dat sportscholen, sauna’s en dergelijke daadwerkelijk op 1 juli weer gasten mogen ontvangen, aldus de ondernemersorganisaties. Dat geldt ook voor de verruiming van het aantal personen per gebouw of zaal. Dit is met name voor de grotere evenementenlocaties, bioscopen en theaterzalen belangrijk. Probleem is wel dat de 1,5 meter regel in de meeste zalen er nog voor zorgt dat de capaciteit nog steeds ruim minder dan 50 procent is.

Slimmere opties

‘We hebben steeds het uitgangspunt van het kabinet gedeeld dat de volksgezondheid voorop staat en dan doen we nog steeds’, zegt voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW. ‘Maar tegelijk is het rigide vasthouden aan alleen die 1,5 meter niet houdbaar meer, als niet óók naar andere, slimmere opties wordt gekeken. Dat moet binnen drie weken gebeuren, zodat het zomerseizoen voor bepaalde ondernemers nog enigszins kan worden gered. Anders keert de wal het schip en is het voor veel ondernemers alsnog te laat.’

Verantwoord naar kantoor

Volgens De Boer moet het TNO-onderzoek ook helpen voor de periode ná de zomer, hoe we dan weer verantwoord naar kantoor kunnen en hoe bedrijven zich daarop kunnen voorbereiden. ‘Dat perspectief is broodnodig want alleen maar thuiswerken houden veel mensen niet langer vol. Ook moeten bedrijven zich kunnen gaan voorbereiden hoe ze deels weer naar kantoor gaan en hoe ze de zaak praktisch organiseren na de zomervakantie.’

Compensatie gesloten sectoren

Wij betreuren dat een aantal sectoren voor onbepaalde tijd gesloten moeten blijven, zoals discotheken en ballonvaarders. Zij dringen aan op een goede compensatieregeling van het kabinet voor ondernemers in die sectoren. Zo is het onbegrijpelijk dat de ballonvaarders tot dusver niet voor de TOGS en de TVL in aanmerking komen.

Goed dat scholen opengaan

De ondernemersorganisaties juichen toe dat de middelbare scholen na de zomer weer volledig open mogen. Zo wordt voorkomen dat mogelijke achterstanden bij leerlingen te groot worden en ontstaat ook weer meer ruimte voor ouders die thuiswerken.