Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Werkgevers moeten vaccinatie- of testbewijs werknemers kunnen checken

Ondernemers moeten de mogelijkheid krijgen om te controleren of werknemers gevaccineerd of getest zijn of recent hersteld zijn van een corona-infectie. Ook moeten ze de mogelijkheid hebben mensen bij wie dat niet het geval is niet zonder meer toe te laten op de werkplek. Voor hen kan dan een andere oplossing worden gezocht zoals ter plaatse alsnog testen, thuiswerken of beschermende maatregelen. Dit is nodig om een veilige werkomgeving te kunnen garanderen en omdat werknemers en klanten er in toenemende mate om vragen.’ Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland vandaag bij de start van een campagne om ondernemers en hun medewerkers te wijzen op het belang van vaccineren en een hoge vaccinatiegraad.

Veilige werkomgeving
Ingrid Thijssen, VNO-NCW-voorzitter: ‘Wij merken dat ondernemers in allerlei sectoren in de praktijk steeds meer klem komen te zitten. Enerzijds zijn ze wettelijk verplicht te zorgen voor een veilige werkomgeving, anderzijds mogen ze nu niet eens vragen of hun medewerkers gevaccineerd of getest zijn en kunnen ze mensen niet weigeren. Zeker nu we straks weer allemaal naar kantoor gaan moet dat anders. We moeten het mogelijk maken voor ondernemers en werknemers om – als dit intern speelt –  hiernaar te kunnen vragen en zo nodig maatregelen te kunnen nemen.’

Jacco Vonhof, MKB-Nederland-voorzitter: ‘Er zijn verschillende situaties die breed in onze ledenkring spelen. Zo zijn er dus kantoren waar medewerkers vragen om een veilige werkplek met gevaccineerde of geteste collega’s. Ook zijn er bedrijven -bijvoorbeeld in de evenementensector- waar ondernemers straks klanten moeten vragen om een coronatestbewijs, terwijl ze het de eigen werknemers niet eens mógen vragen. Ook sommige opdrachtgevers vragen aan leveranciers om alleen gevaccineerde of geteste werknemers te sturen. Ondernemers hebben dringend behoefte aan helderheid.’

Maak het mogelijk!
In bedrijven waar de problematiek sterk leeft -en waar zowel werkgevers als werknemers daar behoefte aan hebben- moeten ze volgens de ondernemingsorganisaties snel wettelijk de mogelijkheid krijgen om te kunnen vragen of mensen gevaccineerd of getest of recent hersteld zijn van een corona-infectie. Ook moeten die bedrijven de mogelijkheid krijgen op basis daarvan maatregelen te kunnen nemen als mensen níet gevaccineerd of getest zijn (geen klantcontact of alleen met beschermende maatregelen, thuiswerken in plaats van op kantoor, etc.).

Campagne voor ondernemers
Ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland doen de oproep aan het kabinet op de dag dat ze een speciale campagne starten. Hierin vragen ze de hulp van de aangesloten branches en bedrijven om collega’s te wijzen op het belang van vaccineren en een hoge vaccinatiegraad. Nog altijd zijn bijna 2 miljoen mensen niet gevaccineerd. De slogan van de campagne is: ‘Twijfel over vaccineren? Laat je informeren.’ Op de campagnesite vinden ondernemers onder meer een informatieve poster die ze kunnen ophangen in hun bedrijven. Ook zijn er banners te vinden voor social media. De informatie komt in verschillende talen beschikbaar en ook staan er links naar allerlei bronnen over vaccinatie voor mensen die twijfelen of meer informatie zoeken.