Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

foto: Mieke Ripken

185.000 ondernemers vragen aandacht Eerste Kamer voor gevolgen WAB

12 maart 2019 – Namens 185.000 ondernemers overhandigden verschillende ondernemers, branches en de voorzitters van VNO-NCW en MKB-Nederland vandaag een manifest aan de vaste Kamercommissie van SZW van de Eerste Kamer. In dit manifest vragen zij aandacht voor een aantal onbedoelde effecten van de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). De actie is onderdeel van de campagne Zo werkt het niet!

Goed bedoeld, maar…
De WAB, hoe goed bedoeld ook, leidt volgens de ondernemers tot hogere kosten en veel meer administratief gedoe bij de inzet van tijdelijk werk, zoals seizoenswerk. De negen organisaties achter de campagne vragen daarom dringend om aanpassing van de wet. Als de WAB in deze vorm doorgang vindt, worden ondernemers straks onder meer met een hogere ww-premie gestraft als zij tijdelijk werk of extra werk bij pieken aanbieden. Dit terwijl tijdelijk werk in sectoren als de horeca, de recreatie, de landbouw of de beveiliging geen keuze is. De appels hoeven immers maar één keer per jaar van de boom.

Eerste resultaat van de campagne ‘zo werkt het niet’
In de Tweede kamer is mede dankzij de campagne ‘Zo werkt het niet!’ bereikt dat er een streep is gehaald door de hoge ww-premie voor scholieren en studenten. Maar we zijn er nog niet. Ook in de huidige vorm benadeelt de wet ondernemers in verschillende sectoren nog sterk. De WAB moet dan ook nog verder worden aangepast op de volgende punten: Geen ww-boete voor seizoens- en ander tijdelijk werk; geen transitievergoeding vanaf dag 1 en behoud van flexibiliteit rond oproepovereenkomsten.

Video aanbieding manifest Eerste Kamer

Campagne ‘Zo werkt het niet’
Meer weten over de verhalen van de ondernemers achter de campagne ‘Zo werkt het niet’? Kijk de film op: www.zowerkthetniet.nl