Nieuws
Contact

Bezoekadres
Boogschutterstraat 1c
7324 AE Apeldoorn
+31555222606
info@vno-ncwmidden.nl

KvK: 40650351
BTW nummer: NL009890178B01

Alle verlichting uit tijdens Nacht van de Nacht

Op 26 oktober is het Nacht van de Nacht. In het hele land vinden dan tal van activiteiten plaats en doen bedrijven en gemeenten het licht uit. Ook bij VNO-NCW Midden gaat ’s nachts het licht uit (zoals iedere nacht, dankzij bewegingssensoren). Dat het een tandje minder kan met de verlichting, vindt ook Marcel Hielkema, voorzitter VNO-NCW Midden. “Ondernemers kunnen echt geld besparen met verlichting.”

“Energiezuinige verlichting verdien je snel terug”

Foto: Jeroen Poortvliet

Marcel Hielkema: “De Nacht van de Nacht is een mooie aanleiding om stil te staan bij je verlichting. Tijdens de nacht kun je natuurlijk het licht uit doen, nog beter is het om structureel je verlichting te bekijken. Je kunt vrij gemakkelijk geld besparen door bijvoorbeeld te werken met sensoren en je lampen te vervangen door ledverlichting. Laat eens doorrekenen hoeveel tijd het kost om je investering terug te verdienen. Doorgaans rendeert het al met een paar jaar.”

“Ook je reclameborden kun je eens bekijken. Als die tegen een verlicht gebouw aanhangen, zie je er weinig van. Tegen een donkere achtergrond vallen ze beter op. En misschien kun je de reclameverlichting ’s nachts helemaal uit doen. Je klanten slapen immers ook. Een energiescan is een handig hulpmiddel om te zien welke energiebesparingsmaatregelen zinvol zijn voor jouw bedrijf. Er zijn voor verschillende sectoren, regio’s en provincies energiescans te gebruiken, die snel inzicht geven over te nemen – veelal wettelijk verplichte – maatregelen.”

Duurzaam bedrijfsproces als goede businesscase

“Milieu en duurzaamheid zijn belangrijke onderwerpen geworden voor ondernemers. Kijk maar eens naar de circulaire economie, waarbij het gaat om het verduurzamen van het hele bedrijfsproces en het hele bedrijfsgebouw. VNO-NCW heeft hiervoor het programma CIRCLES, waarbij partijen samenkomen en kennis en goede voorbeelden delen. Het is belangrijk om de onderwerpen te benaderen vanuit de businesscase, dat spreekt ondernemers aan.”

Maak het zichtbaar

“Daarnaast merken we dat bewustwording belangrijk is. Het werkt bijvoorbeeld goed om een TV-scherm op te hangen in de hal van je bedrijf, waarop je de dagelijkse besparing en bijvoorbeeld de opbrengst van de zonnepanelen laat zien. Mensen vinden dit leuk en worden er vaak ook competitief van.”

Tips van Marcel

 • Doe het licht uit tijdens de Nacht van de Nacht op 26 oktober 2019. Maak dit kenbaar op www.nachtvandenacht.nl
 • Bekijk of je structureel met minder of energiezuinigere verlichting toe kan. Maak daarvoor gebruik van een energiescan, bijvoorbeeld:
  • Voor kantoren, horeca en detailhandel MKB Energy Check-Up
  • Voor bedrijven Achterhoek: DOE-Scan, Achterhoek Onderneemt Duurzaam
  • Voor bedrijven Noord-Veluwe: Energieke Noord-Veluwse Bedrijven
  • Voor Metaalbedrijven: Scan MetaalUnie
  • Uiteraard zijn er meer scans in omloop, bijvoorbeeld de EnergieFitScan van Essent en de energiescan van Ecomatters.
 • Profiteer van de quick wins.

Watt doe jij aan energiebesparing?

Sinds 1 juli 2019 geldt de Informatieplicht Energiebesparing voor alle bedrijven die jaarlijks 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas-(equivalent) verbruiken. Valt jouw bedrijf in die categorie? Dan moest je vóór die datum alle uitgevoerde energiebesparende maatregelen gerapporteerd hebben in het eLoket van RVO.

Deadline niet gehaald?

Heb je je maatregelen nog niet officieel gerapporteerd? Dan ben je in overtreding en kun je bezoek krijgen van de gemeente of Omgevingsdienst. Bedrijven die nog geen rapportage hebben ingediend via RVO.nl, moeten dat alsnog doen.

Ga naar www.vno-ncwmidden.nl/wattjemoetweten voor een wetchecker, stappenplan en alle informatie over de Wet informatieplicht.